Burgemeester Olaf Prinsen: 'Koester de vrijheid'

Het zijn bijzondere maanden. Er zijn volop feestdagen. Waarbij we vrij zijn en vaak familie en vrienden opzoeken om met elkaar te zijn. Binnenkort is het weer Koningsdag, ook zo’n feest. Maar niet lang daarna is het Dodenherdenking, gevolgd door Bevrijdingsdag.

Olaf PrinsenIk ben nog van de generatie wiens opa’s en oma’s opgroeiden in oorlogstijd. Uit eerste hand hoorde ik dan ook hun verhalen. En ook al leeft één van mijn oma’s nog, helaas zullen mijn zoontjes die verhalen niet meer horen, daartoe is ze niet meer in staat.

Omdat er nu een generatie opgroeit die het moet doen zonder verhalen van de mensen die het meemaakten, is het zo belangrijk dat we hen wel meenemen. Ik ben blij dat de vrijwilligers in ons Heerder Historisch museum in Villa Jacoba aandacht besteden aan de burgerslachtoffers die vielen in Heerde. In de expositie die net is geopend worden hun verhalen verteld. 

De verhalen maken duidelijk hoe gruwelijk oorlog is en dat iedereen kan sneuvelen. Van Bernard Bronsink die letterlijk zijn hoofd boven het maaiveld uit stak uit nieuwsgierigheid en die hierop werd neergeschoten, via Steventje en Derkje Eilander die geraakt werden door kogels uit vliegtuigen die betrokken waren bij een luchtgevecht, terwijl ze aardappels aan het wassen waren en hun haar kamden, tot Geertje Kers die meeliftte met een postauto, die werd beschoten door Engelse vliegers. Allemaal onschuldige slachtoffers.

Gelukkig kunnen wij in vrijheid feestvieren. Dat moeten we koesteren. Maar dat kan alleen door ook te erkennen hoe kwetsbaar die vrijheid is. Iedere dag zien we dit in het nieuws. Ruim 200 Oekraïense vluchtelingen in Groot Stokkert weten het als geen ander. Daarom de oproep: ga naar Villa Jacoba. Sta met elkaar stil op 4 mei en vier de vrijheid op 5 mei. En koester onze vrijheden iedere dag!

Olaf Prinsen,
Burgemeester