Burgemeester Jacqueline Koops: 'Heel veel dank en houd vol!'

06-05-2020

Het is alweer de zoveelste week sinds Nederland in een ‘intelligente lockdown’ ging. En wat zouden we graag de wereld weer normaal willen hebben. De maatregelen beperken ons in onze vrijheid en ook vooral de ouderen in contacten. Dat is soms verschrikkelijk schrijnend en levert veel verdriet op. 

Maar ondertussen ben ik ook een dankbare burgemeester. We merken dat inwoners van onze gemeente zich over het algemeen goed aan de coronamaatregelen houden. Afgelopen week, tijdens Koningsdag, stond er bijvoorbeeld een lange rij bij de banketbakker in Heerde, maar iedereen hield keurig en ruim voldoende afstand. Ook van onze handhavers hoor ik vooral verhalen over hoe goed de regels worden nageleefd. Ik spreek via deze weg dan ook graag mijn waardering uit voor iedereen die afstand houdt en de maatregelen goed in acht neemt. Complimenten ook aan winkeliers, die er dagelijks voor zorgen dat wij onze boodschappen kunnen doen, ondanks dit verschrikkelijke virus. 

Het is vooral fijn om dit te horen, omdat het zo belangrijk is om de maatregelen vol te houden. Alleen zo kunnen we dit virus bestrijden en blijven we hopelijk gevrijwaard van nieuwe besmettingen. 
 
Ik las onlangs een artikel over hoe mensen zich gedragen in een situatie met regels. De meeste mensen accepteren regels als dat het in het belang is van iedereen. Dat zien we ook in deze tijd van corona. Maar helaas, zo’n 10 tot 20% van de mensen stelt het eigen belang voorop. Dat zijn de mensen die geen afstand houden, met klachten toch naar de supermarkt gaan of met groepjes de straat opgaan. Dat dit risico’s voor anderen met zich meebrengt, of dat die zich onveilig voelen, beseffen ze niet of vinden ze niet belangrijk. Alleen als deze ‘overtreders’ hierop aangesproken worden, verandert hun gedrag. Vooral als dat aanspreken gebeurt door iemand met gezag. Daarom zijn onze handhavers in deze tijd broodnodig. Niet omdat wij zo graag boetes uit willen delen. Liever zou ik zien, dat dat niet nodig is. Maar wel om op deze manier ook die 10 tot 20 procent te laten inzien dat regels nageleefd moeten worden. Een ketting is immers zo sterk als de zwakste schakel. Want dit kan het verschil betekenen tussen leven en dood in onze gemeente. 
 
En voor de overgrote meerderheid die zich gelukkig wel aan de maatregelen houdt, en daarmee het algemeen belang voor ogen heeft, daar zeg ik graag tegen: Heel veel dank en houd vol, ook al valt het ons allemaal steeds zwaarder. Want, om het nog maar eens te herhalen: alleen samen krijgen we corona onder controle.

Uw burgemeester,

Jacqueline Koops - Scheele