Burgemeester Jacqueline Koops: 'Op de goede weg, en nu volhouden…'

17-06-2020

Het lijkt er op dat we in de gemeente Heerde het coronavirus redelijk onder controle hebben. De officiële cijfers laten zien dat er de laatste weken weinig gevallen bij zijn gekomen, ook minder dan in de gemeenten om ons heen. We zijn dus niet meer die probleemgemeente, zoals de landelijke media ons nog geregeld afschilderen. Ik ben daar erg blij om, want we hebben het zwaar gehad.

Het viel ook niet mee om dit resultaat te bereiken. Thuiswerken, anderhalf meter afstand houden, zoveel mogelijk thuis blijven en al die andere maatregelen. Maar gelukkig hebben de meeste inwoners van onze gemeente zich hieraan gehouden, met als resultaat dat we nu weinig nieuwe gevallen kennen.

Sinds deze maand hebben we ook weer wat meer vrijheid. Terrasjes en restaurants mogen weer open. Dit is goed voor onze middenstand. En nu de oproep niet meer is ‘blijf thuis’, maar ‘vermijd drukte’, is het ook weer gemakkelijker om lokaal onze inkopen te doen. We kunnen weer naar onze ‘eigen’ winkels. Want ook dát is goed voor onze middenstand. Zonder klanten redden de winkels het niet.

Gelukkig zijn we in Heerde op de goede weg. Maar het virus is nog niet verdwenen. En nu we weer meer ruimte hebben gekregen, zien we ook dat het lastiger wordt om ons aan de regels te houden. Ik hoop dan ook dat we ons gezonde verstand blijven gebruiken en bewuste keuzes maken, binnen de ruimte die ons wordt geboden. Want we moeten voorzichtig blijven om een tweede golf te voorkomen. Samen zijn wij Heerde, en alleen samen krijgen we corona onder controle.