Open brief aan alle inwoners van de gemeente Heerde

19-05-2020

Enige tijd geleden kondigde premier Rutte geleidelijke versoepelingen aan in de corona-maatregelen. Zo zijn de basisscholen weer open en kunt u weer naar de kapper en buiten sporten. Vanaf 1 juni zijn er nog verdere versoepelingen. Een mooi vooruitzicht! We lijken weer wat te kunnen ontspannen.

Maar de versoepelingen hebben ook het risico dat er weer meer besmettingen komen. Een risico die we in onze gemeente eigenlijk niet kunnen gebruiken na alle ellende die we hier al hebben meegemaakt. Zoveel inwoners hebben in de afgelopen weken te maken gehad met deze ziekte of hebben er een naaste aan verloren. Misschien uzelf ook. Weet dan, dat ik met u meeleef. 

De situatie die we hier de afgelopen weken hebben gekend, willen we niet weer meemaken. Om de risico’s zo klein mogelijk te houden, is het belangrijk dat we ons allemaal inzetten en ons aan de maatregelen houden. Dit betekent niet dat ik u afraad om gebruik te maken van de verruimde mogelijkheden. Maar wel roep ik u op om daar verstandig mee om te gaan: houd voldoende afstand en vermijd drukte!

Met de ruimte die we weer krijgen, is het misschien nóg moeilijker om ons aan de regels te houden dan eerst. We kunnen dit alleen als we het samen doen. Ik vraag u hier verstandig mee om te gaan en bewuste keuzes te maken. Als gemeente maken wij afspraken met bedrijven. Daarnaast blijven we ons als gemeente inzetten op handhaving. Samen met de politie spreken we mensen aan die zich niet aan de regels houden, of geven we boetes wanneer dat nodig is. Maar de politie en de gemeentelijke handhavers kunnen lang niet overal aanwezig zijn, nu er weer diverse plekken open gaan. Juist daarom is het belangrijk dat we met z’n allen blijven opletten.

Houdt u zichzelf aan de regels, en doen anderen dat ook? En als anderen dat niet doen, probeer het er met elkaar over te hebben. Want als we ons niet aan de maatregelen houden, levert dat een groot risico van een nieuwe uitbraak op.

Ik vertrouw erop, dat we met z’n allen alles doen om het coronavirus onder controle te krijgen en te houden. We zijn in onze gemeente een samenleving die veel voor elkaar over heeft, wat ook blijkt uit de vele mooie initiatieven die hier de afgelopen weken zijn ontstaan. Laten we deze zorg voor elkaar ook houden als we weer meer naar buiten gaan. We blijven voorzichtig in Heerde. Houd afstand en vermijd drukte. Alleen samen krijgen we corona onder controle. Ik reken op u!

Met vriendelijke groet,

Jacqueline Koops-Scheele, burgemeester