Heerdenaar in beeld: dominee Lammers

Het is alweer meer dan drie maanden geleden dat de maatregelen versoepeld werden. Dit gold ook voor de kerken. De eerste versoepelingen voor de kerken gingen in op 1 juni en sinds 1 juli mogen weer bijeenkomsten tot maximaal 100 mensen gehouden worden. In de gemeente Heerde blijven kerken én inwoners voorzichtig maar bewegen mensen zich toch langzaam weer naar de kerk.

“In het begin kwamen tussen de 10 en 15 mensen naar de kerk. Langzaam worden dat er weer meer. Veel mensen houden het bij de online kerkdienst. We hebben lange tijd alleen online kerkdiensten gehouden waarbij de voorganger, de koster en organist aanwezig waren. Vanaf het moment dat er weer mensen mochten komen hebben we, na goed overleg, aanpassingen gedaan. In de kerk zijn bijvoorbeeld de zitplekken duidelijk aangegeven, uiteraard met 1,5 meter afstand. Ook registeren we iedereen die aanwezig was en tot nu toe gaat dat goed. Door de online diensten merk ik dat er een nieuwe situatie is ontstaan. Het bereik is veel groter dan alleen Veessen en soms krijg ik reacties van mensen uit het land over de kerkdienst”, vertelt Bert Lammers. Hij is sinds november 2019 als dominee verbonden aan de Hervormde gemeente in Veessen.

Toen de coronacrisis in februari uitbrak, was Bert Lammers nog maar kort dominee in Veessen. Doordat alle activiteiten al snel stopten, was een brede kennismaking met inwoners niet mogelijk. “Vlak daarna werden we hard getroffen door het coronavirus. In korte tijd had ik zes begrafenissen. Als dominee wil je gemeenteleden graag een zo persoonlijk mogelijk afscheid geven. Toch was dat soms lastig, omdat ik de Veessenaren nog niet goed kende. Met alle beperkingen probeer je zo goed mogelijk een uitvaart voor te bereiden. Ook heb ik me er hard voor gemaakt dat de afscheidsdiensten in de kerk konden blijven plaatsvinden en niet alleen op de begraafplaats. Daarnaast werk ik ook bij  WZU Veluwe in Nunspeet. Ook hier overleden veel mensen. In mijn leven heb ik eigenlijk nog nooit zoveel overlijdens in zo’n korte tijd meegemaakt. Dat was een heftige periode.

De maatregelen die er zijn in Nederland, hebben er toe geleid dat er niet nog meer besmettingen en overlijdens bij gekomen zijn. Toch zien we in de samenleving dat meer ruimte door versoepelingen het soms lastig maakt. Dominee Lammers: “Het is ook moeilijk om je continu aan de regels te houden. Wel heb ik met eigen ogen gezien dat het een gemeen virus is dat iedereen kan treffen, ook jonge mensen. En waar je flink ziek van kan worden. Aan de andere kant rijst de vraag: hoe lang gaan we dit nog volhouden zonder de menselijkheid uit het oog te verliezen. Ik merk bijvoorbeeld bij WZU Veluwe dat mensen opleven als je weer activiteiten aanbiedt. Een mens is meer dan een medische invalshoek en dat blijft een lastig spanningsveld. Want voor bewoners van verpleeghuizen zal het een zware klap zijn als de deuren voor de tweede keer op slot gaan. Dat moeten we niet willen met elkaar. Daarom is het zo belangrijk dat we ons met elkaar aan de maatregelen blijven houden zodat we het virus zoveel mogelijk buiten de deur houden.