Medewerker in beeld: Bertus Draaijer

Een man met twee gezichten, de man met humor en een hele serieuze kant als het moet. Dat is hoe Bertus Draaijer zichzelf omschrijft. Bijna 25 jaar is hij werkzaam op de begraafplaats aan de Kwartelweg in Wapenveld. Hij is nu ongeveer 10 jaar beheerder van deze begraafplaats.

Bertus: “Ik werkte voorheen via de Felua op de begraafplaats als rechterhand van de toenmalige beheerder. Toen de beheerder in 2012 met de VUT ging, hadden ze een nieuwe beheerder nodig. Door al mijn ervaring wilde ik hem graag opvolgen. Tot 2013 heb ik dit in dienst van de Felua gedaan en in 2013 kwam ik in dienst van de gemeente Heerde. Van 1867 tot 1950 was de begraafplaats een kerkhof, dit omdat het van de kerk was. In 1950 is de begraafplaats in beheer gekomen van de gemeente Heerde, sindsdien is het een begraafplaats. Het werk is heel afwisselend.

Zo onderhoud ik samen met een collega, het groen op de begraafplaats zoals schoffelen, maaien, knippen en alle verdere voorkomende werkzaamheden. Ook heb ik veel contact met steenhouwers en uitvaartleiders. Ik overleg met de uitvaartleider over een dag en tijd voor de begrafenis op de begraafplaats. Op de dag van begraven zorg ik ervoor dat de begraafplaats keurig netjes is. Dan wacht ik de uitvaartstoet op in mijn nette pak. En zorg ervoor dat alles netjes en veilig verloopt naar wens van de nabestaanden. Soms zijn er ook bijzondere gebeurtenissen. Zoals het herbegraven van de vliegeniers van de Halifax DT 795, de molenaar bij de molen begraven, de inbreiding van de begraafplaats in 2014 om meer graven te creëren. Zo kom je ook in dit beroep bijzondere dingen tegen. 

Op deze begraafplaats hebben we gemiddeld één begrafenis per week, in de coronaperiode waren dit vaak meerderen per dag, dit was een zware en verdrietige tijd. Toch moet je dit verdriet hier laten, anders kan je dit werk niet doen en ik wil dit werk voor de rest van mijn leven blijven doen. Het is mijn lust en mijn leven. Dat klinkt misschien raar over werken op een begraafplaats maar dit werk zit in mijn hart en ziel. Het is de mooiste werkplek die er bestaat. Zo heb ik veel contact met nabestaanden en deze gesprekken gaan overal over want in ons dorp kennen wij elkaar. De mooiste tijd van het jaar op de begraafplaats is het voorjaar, als alles weer tot bloei komt.”

Bertus Draaijer in werkkleding Bertus Draaijer in een net pak