Medewerker in beeld: Christiaan van den Vlekkert

“Als inwoner van de gemeente Heerde vind ik het ontzettend leuk om voor mijn “eigen” gemeente te werken. Ik zie het zelfs als een voordeel dat ik zelf ook uit Heerde kom, ik ken de mensen en de cultuur. Een van mijn doelen toen ik hier solliciteerde was dat ik vanuit mijn functie indirect kan bijdragen aan een goede dienstverlening naar inwoners.”

Christiaan van den Vlekkert werkt sinds augustus 2017 als senior P&O-adviseur bij de gemeente. Corona heeft invloed op onder andere sollicitatieprocedures. Want dat gaat gewoon door, er vertrekken mensen en er worden nieuwe medewerkers aangenomen. “Sinds maart is mijn werk veranderd. Ik vind het belangrijk dat ik vanuit mijn functie zichtbaar ben voor medewerkers en dus veel op het gemeentekantoor aanwezig ben. Dat kan nu niet. Veel collega’s heb ik al zeker een half jaar niet gezien. Ik heb daardoor minder zicht op welbevinden van medewerkers, wat vanuit mijn functie wel belangrijk is om te signaleren. Terwijl het in deze tijd juist heel belangrijk is om te weten hoe het met medewerkers gaat.

Thuiswerken is namelijk niet voor iedereen gemakkelijk. Er komt nu veel aan op de medewerker zelf. Zelf je grenzen aangeven, zelf goed zorgen voor ontspanning en zelf pauze nemen want je collega’s nemen je niet mee. Lukt dit niet dan bestaat het risico dat er een vervaging ontstaat tussen privé en werk met als gevolg een burn-out. Ook ervaren sommige mensen eenzaamheid door het thuiswerken. Dat zijn dingen om goed in de gaten te houden, hoewel dit op afstand lastiger is. Afgezien van sommige beperkingen verloopt het thuiswerken over het algemeen heel efficiënt.

De werving en selectie van nieuwe medewerkers gebeurt voor een groot deel ook allemaal op afstand, om de coronamaatregelen na te kunnen volgen. Christiaan: “Veel gaat online en één op één, zoals het eerste kennismakingsgesprek. Normaal zijn hier veel meer mensen bij betrokken. Bij de sollicitatiegesprekken zijn wel meer collega’s betrokken, maar minder dan eerst.

De eerste werkdagen zijn altijd spannend. Normaal maakt iemand uitgebreid kennis met iedereen en krijgt een inwerkprogramma. In deze tijd gaat dat anders. Liever zou ik het op de manier doen zoals vroeger en mensen persoonlijk verwelkomen op het gemeentekantoor op hun eerste werkdag. Ik wil heel graag dat de mensen zich vanaf hun start thuis voelen bij de gemeente Heerde. Daarom besteed ik nu via de mail, whatsapp en telefonisch aandacht aan nieuwe medewerkers en zorg ik dat ik alsnog goed zichtbaar en bereikbaar ben''.