Medewerker in beeld: Dirk Jan van der Veer

De vrijwilligersmarkt op 8 april is een mooie gelegenheid om hem te ontmoeten, Dirk Jan van der Veer. ” Dirk-Jan_van_der_Veer

Sinds vorig jaar zomer is hij de coördinator mantelzorgondersteuning en vrijwilligerswerk. Eigenlijk bracht corona hem naar de gemeente Heerde. “Voordat ik in Heerde kwam heb ik als trajectbegeleider bij een kringloopwinkel gewerkt. Ik was net zes weken aan de slag toen de pandemie losbarstte. Door de maatregelen moest de winkel dicht en moest ikzelf uiteindelijk op zoek naar iets anders. Ik heb hiervoor lang in het onderwijs gewerkt waarvan de laatste 10 jaar als directeur van diverse basisscholen. Toch wilde ik graag iets buiten het onderwijs gaan doen, het liefst iets in het sociaal domein. In zowel het onderwijs als in de kringloopwinkel heb ik ervaring opgedaan met vrijwilligers en ook zijdelings met mantelzorg. De combinatie van coördineren en uitvoering sprak mij zo aan dat ik heb gesolliciteerd.

Door de toenemende vergrijzing neemt het mantelzorgen de komende jaren toe verwacht Dirk-Jan. “Daarom is het van belang voor gemeente en inwoners dat we daar nu een goed plan voor de toekomst voor maken. Zorgen dat mantelzorgers niet overbelast raken en dat ze de waardering krijgen die mantelzorgers verdienen. Het belangrijkste is om te weten hoe én te zorgen dat een mantelzorger het met plezier volhoudt.”

Naast betrokkenheid op mantelzorgondersteuning is Dirk-Jan dit ook op vrijwilligerswerk. Hij is onder andere verbonden aan de organisatie van de vrijwilligersmarkt op 8 april. Dirk-Jan: “Vrijwilligerswerk is echt heel belangrijk in de samenleving. Misschien is het wel belangrijker dan alles wat we betaald doen. De samenleving gaat onderuit als er geen vrijwilligers mee zijn. Daarom is de vrijwilligersmarkt van groot belang. Inwoners kunnen kennismaken met alle verschillende vormen van vrijwilligerswerk en zich ook aanmelden. In onze gemeente hebben we het geluk dat er heel veel inwoners zich vrijwillig inzetten.”

Toch ligt ook hier een uitdaging voor de toekomst. Veel vrijwilligerswerk gebeurt nu door de oudere generatie. Vaak mensen die niet opgegroeid zijn in de digitale wereld van nu. Om de jongere generatie aan te trekken moeten we digitale vormen gaan ontwikkelen. Op dit moment onderzoek ik of we een digitaal platform kunnen inrichten voor vrijwilligerswerk. Op zo’n platform kunnen organisaties zich presenteren en is een matching van vraag en aanbod. Dit is nodig om het vrijwilligerswerk in stand te kunnen houden en vrijwilligerswerk ook voor jongeren aantrekkelijk te maken.”

Daarnaast is nog een andere trend gaande binnen vrijwilligerswerk. Waar vrijwilligers zich vroeger voor jaren verbonden aan een vrijwilligersfunctie, willen mensen nu per project kijken of ze iets willen doen. Dirk-Jan: “Voor veel vrijwilligerswerk is dat geen probleem zodra je je aanbod daarop aanpast. Dus geen vaste dagen vragen maar zorgen dat je op het digitale platform een digitale pool van vrijwilligers hebt. Hierdoor kun je mensen veel flexibeler inzetten op de tijd dat het hen past. Op die manier bewegen we mee om het vrijwilligersaanbod ook in de toekomst te behouden.”

Wil je meer weten over vrijwilligerswerk, kom dan naar de markt op 8 april in De Heerd. 

Natuurlijk ben je altijd welkom om Dirk-Jan te ontmoeten en te spreken. Dirk-Jan: “Graag zelfs! Heb je ideeën of vragen over mantelzorg of vrijwilligerswerk? Mail, bel of kom langs bij Stip aan de Sportlaan 2. Ik ben heel benieuwd.”

  • Mail naar: d.van.der.veer@heerde.nl of
  • Bel naar (0578) 69 94 99