Medewerker in beeld: Monique Zwerus

Maak deze keer kennis met Monique Zwerus. Monique begon in 2004 bij de gemeente als medewerker ondersteuning op de afdeling ROVOB, nu is dat Ruimte, Ondernemen en Wonen (ROW). “Die ondersteuning bestaat uit de meest uiteenlopende werkzaamheden voor verschillende beleidsadviseurs. Dat is ook precies waarom ik mijn werk zo leuk vind: de afwisseling. En het ondersteunen van collega’s op onderwerpen die belangrijk zijn voor maatschappelijke ontwikkelingen in onze gemeente.
Mijn eerste grote project was de Rhijnsberg. De school was net afgebrand en als projectteam moesten we aan de slag gaan met een heropening. Hier is de huidige brede school uit ontstaan. Een mooi project om aan meegewerkt te hebben.

Naast die ondersteunende werkzaamheden, behoort sinds 2012 ook handhaving Kinderopvang tot mijn taken. Op het moment dat ik hiermee begon, hadden we als gemeente een B-status als het gaat om kinderopvang. Dat betekent dat de kwaliteit van de kinderopvang en gastouderlocaties niet voldoende waren. De GGD inspecteert die kwaliteit elk jaar en brengt daarover een rapport uit. Hier kunnen handhavingspunten instaan. Ik verstuur als handhaver de punten naar de betreffende kinderopvang of gastouder zodat zij dit kunnen verbeteren. Gelukkig heb ik nog nooit meegemaakt dat ik moest handhaven door een boete uit te delen. Sinds augustus 2013 hebben we alle achterstanden kunnen wegwerken en zijn we in het bezit van een A-status. Dat betekent dat we voldoen aan de eisen.

Het voorjaar van 2020 was wel een heftige tijd. Door de coronacrisis gingen in maart scholen en kinderopvang op slot. Als gemeente hebben we meteen een crisisteam opgestart zodat we de kinderen van ouders met cruciale beroepen dag en nacht konden opvangen.
Door de samenwerking in het crisisteam zijn er ook extra werkzaamheden bijgekomen, zoals de ondertekening van het preventieakkoord door de kinderopvang en het onderwijs. In dit akkoord staan gezond zijn en gezond blijven centraal. En daar kan je niet jong genoeg mee beginnen. Kinderen en ouders krijgen bijvoorbeeld informatie over gezonde voeding en hoe je een gezonde maaltijd kunt maken. Ook wordt het programma 'De gezonde school' verder uitgebreid. Thema's zoals voeding, bewegen, sport en welbevinden krijgen aandacht.

Ik heb veel zin in mijn nieuwe aankomende project: ondersteunen bij de centrumontwikkeling van Heerde. Het doel is dat er een bruisend centrum komt met appartementen, winkels en horeca. Het is weer iets nieuws voor mij en er zal veel te organiseren zijn binnen dit grote project. Daarnaast vind ik het erg leuk om via deze weg een bijdrage te leveren aan het ontwikkelen van een levendig centrum in mijn eigen woonplaats.”

Monique Zwerus