Medewerker in beeld: Niek Haverkamp

Niek Haverkamp, adviseur Ruimte, Ondernemen en Wonen, specialist landschap

Vlak voor de coronacrisis begon, waren Niek Haverkamp en zijn collega’s druk bezig met de omgevingsvisie. Ook stonden verschillende gesprekken met inwoners op de agenda. Door corona en de maatregelen zag die agenda er ineens heel anders uit. Niek, projectleider omgevingsvisie: “Deze omgevingsvisie is een belangrijk visiedocument voor alle gemeenten in Nederland en komt voort uit de Omgevingswet, die op 1-1-2022 in gaat. De omgevingsvisie richt zich op de (fysieke) leefomgeving; alles wat je ziet, voelt, ruikt en beleeft als je buiten bent. Onze inwoners hebben in de periode januari-maart een enquête kunnen invullen en aanvullingen kunnen geven op de sterke kanten van Heerde. We kregen veel reacties en het heeft ontzettend veel waardevolle informatie opgeleverd. Heel veel dank daarvoor aan iedereen die de moeite heeft genomen om te reageren. We wilden met inwoners graag verder praten over de omgevingsvisie. Ook dit liep helaas anders. Eén toekomstgesprek heeft nog plaatsgevonden en de andere vijf hebben we moeten annuleren.” 

Het traject waarin inwoners kunnen meedenken over de omgevingsvisie ziet er anders uit dan eerder was bedacht en voorbereid. Niek: “We kijken nu hoe we verder gaan. Hopelijk kunnen we hier na de zomer of in het najaar mee starten. Ik vind dit nog wel lastig, want de corona-maatregelen beperken ons nog wel. Toch gaan we hier vast een goede oplossing voor bedenken. Ik ben ook wel benieuwd wat de coronacrisis ons leert. Het is bovenal verschrikkelijk wat er is gebeurd, met name in onze gemeente. Dit doet pijn en vergeten we niet snel. Maar hebben we daarnaast ook nieuwe inzichten opgedaan? Kijken we nog steeds hetzelfde naar onze fysieke leefomgeving? Of vinden we bepaalde onderwerpen met ervaringen van de afgelopen tijd belangrijker dan voor de crisis?”

Het thuiswerken gaat gelukkig goed. Dat heeft er ook mee te maken dat de gemeente Heerde al goed was ingericht op digitaal werken.: “Ik merk nu dat we via de digitale weg effectiever vergaderen dan in het begin en het kost minder tijd. In de eerste weken was het flink puzzelen en plannen. Ikzelf was al wel wat gewend aan thuiswerken, maar voor mijn vrouw was het helemaal nieuw. Zij is leerkracht in het basisonderwijs en moest aan de slag met onderwijs op afstand. Dit kostte in de eerste weken veel tijd en energie. Daar komt nog bij dat we twee kleine kinderen hebben van 1 en 4 jaar, die dus tijdelijk niet meer naar de kinderopvang en opa en oma konden. Het was een behoorlijk drukke bedoening thuis. Gelukkig hebben we redelijk snel structuur en balans kunnen vinden.”