Medewerker in beeld: Stephan Roelofs

Stephan Roelofs is sociaal werker bij de gemeente Heerde. Het sociaal werk in de gemeente Heerde begon in 2019 met twee sociaal werkers. Inmiddels zijn het er vier. Zij bieden advies en steun aan inwoners met vragen over relaties, opvoeding, geld, werk, eenzaamheid, zelfvertrouwen, rouwverwerking en identiteit.

Stephan: “Het doel van sociaal werk is het versterken en vergroten van vaardigheden bij mensen om zelfstandig, eventueel met steun uit het eigen sociale netwerk, verder te kunnen. Samen met een inwoner kijken we wat iemand kan en wat iemand aan ondersteuning nodig heeft. We werken hierin breed samen met bijvoorbeeld de buurtcoaches, huisartsen, jongerenwerkers, Grip op de Knip, Triada, etc. Organisaties en ook inwoners weten ons inmiddels goed te vinden. Mensen komen bijvoorbeeld met een doorverwijzing van de huisarts of op advies van de wijkverpleegkundige of hulp in het huishouden. Andere inwoners bellen zelf met zorgvraagheerde of komen op onze wekelijkse inloop.

Vanaf de zomer hebben we bij Stip Heerde en Wapenveld een wekelijkse inloop. De inloop is voor iedereen. Mensen kunnen terecht met allerlei vragen. Omdat we graag laagdrempelig zijn, is er geen afspraak nodig voor het inloopspreekuur. Iedereen kan tijdens de inloop vrij naar binnenlopen. Wat ik belangrijk vind is dat een inwoner de deur uitgaat met het idee dat er mogelijkheden zijn en er een stip aan de horizon is. Dan is het voor beiden een goed gesprek geweest.

Onlangs kwam er bijvoorbeeld iemand langs op het inloopspreekuur. Zij had wat financiële problemen. Oorzaak was dat ze, door dat ze digibeet is, verstrikt raakte in het papierwerk. Nadat we samen het telefoongesprek hadden voorbereid, heeft ze zelf de betreffende instanties gebeld. Uiteindelijk ging ze blij de deur uit omdat er eindelijk zaken in gang waren gezet. Ik heb haar vooral bijgestaan met het ordenen. De rest heeft ze helemaal zelf gedaan. Toen ik haar later weer eens sprak, was alles geregeld.

Dit is een mooi voorbeeld hoe we inwoners op een laagdrempelige manier via het inloopspreekuur kunnen helpen vanuit hun eigen kracht. Sinds 28 september schuiven maandelijks ook sociaal raadslieden aan bij het spreekuur. Inwoners kunnen hier met al hun voor juridische vragen terecht. Wat ik inwoners graag wil meegeven: loop je ergens mee rond, kom echt langs. Vaak is de oplossing simpeler dan je in je hoofd denkt. Hoe langer je wacht, hoe verder weg de oplossing is. Wij kunnen meedenken en adviseren. Dat scheelt vaak al de helft. Voor mij is dat een van de leukste dingen uit mijn werk, als ik mensen perspectief kan bieden.”

Stephan Roelofs