Medewerker in beeld: Wendy Zwerver

Heerde is zwaar getroffen door het coronavirus en dat raakt ook onze medewerkers. Dit geldt bijvoorbeeld voor onze collega Wendy Zwerver, medewerker Sociaal Maatschappelijk Verbinding. De werkzaamheden van Wendy bestonden de afgelopen weken voornamelijk uit het beëindigen van voorzieningen, zoals een rolstoel, scootmobiel, traplift of begeleiding. Daarin is - triest genoeg - een enorme piek ontstaan. Wendy: “Wanneer een inwoner overlijdt, krijg ik een bericht om te controleren of er een voorziening stopgezet moet worden. Dit waren er vanaf eind maart heel veel. Dit is best confronterend, zeker wanneer sommige namen je bekend voorkomen.”

Gelukkig heeft Wendy ook genoeg andere werkzaamheden en pakt ze onder andere het Mantelzorgcompliment op. Wendy: “Dit jaar is ervoor gekozen om het jonge mantelzorgcompliment (4 t/m 18 jaar) los te koppelen van het volwassen mantelzorgcompliment. Op deze manier krijgen jonge  mantelzorgers meer aandacht voor wat zij doen voor hun medemens.” Sommige kinderen helpen op jonge leeftijd al mee in hun gezin. Zij helpen bijvoorbeeld gehandicapte of autistische broertjes/zusjes met spelen en eten. Of denk aan een ouder die door ziekte niet meer thuis kan wonen en wordt voorgelezen door zijn of haar kind. Wendy: “Soms is het schrijnend om te lezen, maar in mijn ogen zijn het allemaal toppers. Wij bedanken hen in de Week van de Jonge Mantelzorger (1-7 juni), met een welgemeend mantelzorgcompliment.”

Het thuiswerken was voor Wendy wel even wennen. Wendy: “Aan het begin van die periode was het telefonische contact met mijn collega’s het hoogtepunt van de dag. Even lekker ‘zeuren’ over hoe het allemaal niet loopt zoals je graag zou willen. Vooral als je met twee jonge kinderen ook voor een dagritme en het huiswerk moet zorgen. Op dit moment genieten ze weer van de eerste schooldagen, en ik ook! Maar ik mag in mijn handjes knijpen dat we gezond zijn en een ‘normaal’ gezinsleven hebben. Dit geldt niet voor elk gezin, dat zie ik vaak genoeg. Het is daarom dankbaar werk om bijvoorbeeld het Jonge Mantelzorgcompliment uit te kunnen reiken.”