Medewerkers in beeld: Rosemarie Olde Nordkamp en Jeanette van Amersfoort

Het zal je niet zijn ontgaan: de gemeenteraadsverkiezingen komen er aan. Op 14, 15 en 16 maart mogen we naar de stembus, want ook dit jaar is het stemmen verdeeld over drie dagen. Op die manier kan iedereen zelf een rustig moment kiezen om een stem uit te brengen. Voor een aantal medewerkers van de gemeente staat op dit moment bijna alles in het teken van de verkiezingen. 

Rosemarie Olde Nordkamp: “De eerste voorbereidingen beginnen voor ons al in september met bijvoorbeeld het zoeken van locaties  en het maken van afspraken met de drukker. Nu zijn we er echt dagelijks mee bezig. Niet de hele dag, maar er is doorlopend contact over allerlei zaken. Nu zijn we bijvoorbeeld druk met de stempassen en staan veel in contact met de drukker. Denk aan een drukproef van de pas, de enveloppen, geprinte kandidaatstellingen, etc. De stempassen worden uiterlijk 14 dagen voor de verkiezingen naar alle stemgerechtigde verstuurd. Hierin mag geen enkele fout zitten. En als de stempassen met bijlagen zijn verstuurd naar inwoners dan komen de vragen. Mensen zijn bijvoorbeeld hun stempas kwijt, op vakantie tijdens de verkiezingen of mensen zijn net verhuisd en willen in hun oude woonplaats stemmen. Bij gemeenteraadsverkiezingen moet je namelijk stemmen in de gemeente waar je op de dag van de kandidaatstelling (31 januari) woont”

Jeanette van Amersfoort: “In deze weken gaan alle werkzaamheden rondom de verkiezingen voor. Het dagelijkse werk doen we tussendoor en wat kan blijven liggen doen we na 16 maart. Op dit moment zijn we druk met de bemensing van de stembureaus. In Heerde hebben we 11 stembureaus met een ochtend- en middagploeg en 8 personen per stembureau. Bij elkaar is dat een grote groep mensen die ingedeeld moet worden. Na de indeling krijgen alle stembureauleden een benoemingsbrief. Ook dat geeft vaak weer werk bijvoorbeeld omdat mensen hun zittingsdag willen wisselen. Voor de verkiezingsdagen volgen alle stembureauleden een training zodat ze weten welke regels er gelden binnen het stembureau.”

In de huidige situatie met Covid zijn er nog meer regels zoals looproutes, de anderhalve meter-regel, ventilatie en een verschillende in- en uitgang. De vrijdag voor de verkiezingen worden na 17.00 uur onder andere de registers van de ongeldige stempassen uitgedraaid. En dan, na alle voorbereidingen, de verkiezingsdagen zelf. Rosemarie: “Wij, burgerzaken, verzamelen ons om 7 uur ’s ochtends op het gemeentekantoor. Om 7.30 uur gaan de stembureaus open en staan wij standby voor allerhande vragen die door de dag heen vanuit de stembureauleden komen. Dit geldt voor alle drie de dagen. Op maandag zijn twee stembureaus open. Als die sluiten, moeten de stembussen beveiligd naar het gemeentekantoor vervoerd worden en achter slot en grendel worden bewaard. Op de dinsdag- en woensdagochtend gaan nieuwe stembussen naar de stembureaus.” 

Jeanette: “De laatste verkiezingsdag, woensdag, is de drukste dag voor iedereen. Net als de voorgaande dagen doen we zowel ’s ochtends als ’s middags een ronde langs alle stembureaus om te checken of alles goed loopt. Na 21 uur start het tellen en bellen de voorzitters de voorlopige uitslagen door. Dit moet allemaal verwerkt worden en uiteindelijk hopen we om 0.00 klaar te zijn. Dan zijn we er nog niet helemaal want dan moeten alle stembureaus ontruimd worden en de officiële uitslagen worden doorgestuurd. Ondanks de drukte is de saamhorigheid nooit zo groot als bij de verkiezingen. We zetten onze schouders onder, hebben plezier, werken heel fijn samen en iedereen voelt zich verantwoordelijk. Om 12 uur ’s nachts zijn we blij en trots dat we de verkiezingsdagen, ook in nauwe samenwerking met de buitendienst, weer met elkaar geklaard hebben.” 

Jeanette van Amersfoort en Rosemarie Olde Nordkamp