Oorlog in Oekraïne

Het grijpt ons allemaal aan wanneer we de verschrikkelijke beelden zien vanuit Oekraïne. En wanneer we horen over de enorme vluchtelingenstromen. Ook ik kijk elke keer weer geschokt naar de beelden die telkens voorbijkomen. 

Al in het eerste weekend van de oorlog in Oekraïne heb ik het Raadhuis blauw-geel laten aanlichten uit solidariteit, en dat gebeurt nog elke nacht. Maar we zijn in de gemeente ook meteen gaan kijken wat we daadwerkelijk kunnen doen om de mensen te helpen. Daarbij viel ons oog al snel op de bungalows van Groot Stokkert. Het hoofdgebouw was niet beschikbaar. Toen ook de vraag uit de veiligheidsregio kwam om opvangplaatsen te creëren, kwam dit in een stroomversnelling. Maar we kijken ook naar andere mogelijke locaties, waarvan IJsselzicht in Veessen er één is.

Ondertussen kregen we ook steeds meer vragen en aanbiedingen van mensen die zich als vrijwilliger wilden inzetten. Het is hartverwarmend hoe de samenleving van onze gemeente zich ook nu weer wil inzetten voor mensen in nood. Allerlei acties werden ontwikkeld om spullen te verzamelen of privé opvang te regelen.

Maar ook heel bijzonder is het om te zien hoeveel mensen de afgelopen week hebben geholpen bij het opknappen en bewoonbaar maken van de bungalows op Groot Stokkert. Met man en macht is daar gewerkt om het klaar te maken voor de ontvangst van Oekraïense vluchtelingen. Binnenkort verwachten we daar de eerste mensen op te vangen.

Als gemeente willen we u ook zo goed mogelijk informeren, ook al is nog altijd lang niet alles duidelijk. Via www.heerde.nl/oekraine informeren we u zo goed mogelijk. En als u vragen heeft, of wilt helpen met bijvoorbeeld opvang, kunt u mailen naar noodopvang@heerde.nl.

Laten we onze Oekraïense medemensen warm ontvangen zo lang als het nodig is. In Groot Stokkert of andere locaties. Hartelijk dank voor uw enorme inzet!

Met vriendelijke groet,

Jan Willem Wiggers
Burgemeester

Jan Willem Wiggers