Burgemeester Jan Willem Wiggers: '75+1 jaar bevrijding'

Het was vorig jaar een grote teleurstelling. Maandenlang hadden veel mensen zich voorbereid op een grootse herdenking en viering van 75 jaar bevrijding. Ook in de gemeente Heerde had een werkgroep een mooi en uitgebreid programma op poten gezet met concerten, theater, herdenkingen en versierde straten. En toen kwam corona en werd alles stopgezet.

We zitten inmiddels op 75+1 jaar en de coronacrisis is nog steeds niet voorbij. Maar de noodzaak om te herdenken en te vieren blijft onverminderd belangrijk. Want de vrijheid die we hebben is uniek in de geschiedenis: nooit eerder kenden we zo’n lange periode van vrede. En zaken als vrijheid van meningsuiting of persvrijheid die we in Nederland kennen, zijn in de grootste delen van de wereld bepaald niet vanzelfsprekend.

Om te weten wat vrijheid betekent, moeten we eerst beseffen wat ónvrijheid betekent. Want anders nemen we die vrijheid veel te gemakkelijk voor lief. Zeker in deze coronatijd beseffen we lang niet altijd hóe vrij we daadwerkelijk zijn. Daarom herdenken we op 4 mei alle slachtoffers die met hun leven de prijs betaalden voor onze vrijheid. En leggen wij als college van B&W traditiegetrouw samen met het Comité 4 en 5 mei kransen en bloemen bij de oorlogsgraven en oorlogsmonumenten.

Ik vind het ook mooi om de initiatieven te zien die nu, na 75+1 jaar, weer aandacht willen geven aan het belang van onze vrijheid. Coronaproef, dat uiteraard wel. De traditionele bijeenkomst in de Johanneskerk op 4 mei, die dit jaar digitaal wordt uitgezonden. En vanaf 5 mei is het Heerder Bevrijdingsconcert 75+1 te bekijken op YouTube. Ook de vrijwilligers van theaterproductie ‘Zo gaan we allemaal’ geven niet op: dit grootse theaterstuk, over de Joodse broers Snatager, waarvan één in Wapenveld was ondergedoken, kon vorig jaar niet doorgaan. Omdat ook dit jaar theater in mei niet mogelijk is, willen ze deze nu in september uitvoeren. 

Geweldig hoe zoveel mensen zich inzetten om de herinnering aan de oorlog en de daarna verkregen vrijheid levend te houden. ‘Opdat wij nooit vergeten’.

Jan Willem Wiggers,
Burgemeester