Beter een goede buur dan een verre vriend

Het is dit jaar twintig jaar geleden dat de MKZ-crisis uitbrak, in het bijzonder in onze regio. Wat ik mij direct scherp herinner zijn de beelden van hoe het vee op de erven geruimd werd en hoe de kadavers werden ingeladen. Overal lagen de ontsmettingsmatten voor de deur in strijd tegen het virus en niet te vergeten de militaire checkpoints bij de verschillende toegangswegen. Of je nu de snelweg op ging of binnendoor reed, al het verkeer kon aangehouden worden ter controle of er niet stiekem een huisdier uit het afgezette gebied werd gesmokkeld. Dat gaf pas een onvrij gevoel! Net als vele huis- en hobbydieren werd destijds ook onze schaapskudde preventief geruimd, zonder dat er sprake was van besmetting. Zo kwam de MKZ-crisis voor velen erg dichtbij.

Het was een crisis waarbij een beperkt aantal sectoren onevenredig hard geraakt werd door de maatregelen. Een crisis met jarenlange mentale en financiële gevolgen voor vele betrokken gezinnen. Natuurlijk is geen enkele crisis met elkaar te vergelijken, maar met wat inlevingsvermogen zien we op dit moment dat ook de coronacrisis wordt veroorzaakt door een zeer besmettelijk virus. En worden er vele gezinnen in hun persoonlijke situatie getroffen door het virus. En wordt een deel van onze samenleving zakelijk en sociaal keihard geraakt door de maatregelen om het virus te bestrijden.

Net zoals destijds heerst ook nu bij de getroffenen het gevoel dat de consequenties van de maatregelen in onze maatschappij niet gezamenlijk gedragen worden. Een aantal sectoren wordt momenteel hard geraakt. Daarom houd ik uit respect en solidariteit zo goed mogelijk rekening met de gestelde maatregelen. Ook al zijn sommige regels moeilijk te begrijpen. Ik houd voor ogen dat dit een tijdelijke situatie is en dat we hier met gezamenlijke inspanning sterker uit gaan komen. Maar dat wil niet zeggen dat we er zonder kleerscheuren uitkomen. Ook de MKZ-crisis heeft bij de betrokkenen nog jaren nagedreund.

Kortom: beter een goede buur dan een verre vriend. Laten we samen goede buren zijn! #SamenzijnwijHeerde

Stephan Nienhuis, wethouder

Stephan Nienhuis