Egel en blauwtje zijn ambassadeurs biodiversiteit

De egel en de vlinderfamilie het blauwtje. U kent ze misschien. Twee soorten die binnen onze gemeentegrenzen wel wat extra bescherming en steun kunnen gebruiken. Daarom hebben de groene organisaties en de gemeente gezamenlijk deze soorten gekozen als adoptiesoorten – soorten waarvoor we extra maatregelen willen nemen om ze te beschermen.

Wethouder Cegerek: ‘We vinden het belangrijk om de biodiversiteit te vergroten. Zoveel mogelijk planten- en dierensoorten moeten kunnen overleven, want allemaal spelen ze een rol. Daarom hebben we samen met de groene organisaties besloten om de egel en het blauwtje te adopteren. Dat betekent dat we een actieplan maken met daarin maatregelen die deze soorten ten goede komen. Maar daarvan profiteren natuurlijk ook veel andere diersoorten. Zo helpen we dus niet alleen deze twee soorten, maar vergroten we de hele biodiversiteit!’

De maatregelen kunnen door de gemeente of de groene organisaties worden uitgevoerd, maar ook de inwoners worden opgeroepen om actie te ondernemen. Het actieplan is momenteel nog in ontwikkeling. Het is de bedoeling dat in de derde week van juni een promotieweek voor de egel en het blauwtje wordt gehouden.

Gemeenten Adopteren Soorten

Het project ‘Gemeenten Adopteren Soorten’ is een initiatief van IVN Gelderland en Provincie Gelderland. Hierbij adopteert de gemeente één of twee soorten planten of dieren, samen met de lokale groene organisaties. Een adoptiesoort is een plant- of diersoort die karakteristiek is voor de streek, maar een steuntje in de rug kan gebruiken. 

Een egel en een blauwtje (vlinder) op een groen blaadje.