Nationale dodenherdenking en Bevrijdingsdag 2021

Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers en op 5 mei vieren we de bevrijding. Dit jaar doen we dat, in verband met de uitbraak van het coronavirus, anders dan andere jaren.

Voor meer informatie over herdenken en vieren kunt u terecht op de websites www.4en5mei.nl en www.bevrijdingsvuur.nl.

Nationale dodenherdenking

Op 4 mei zijn we in Nederland om 20.00 uur twee minuten stil. Dan herdenken we iedereen die is omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog (zowel burgers als militairen), in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Omdat een gewone herdenking vanwege corona niet mogelijk is, houden we een herdenking bij het oorlogsmonument bij het Raadhuis. We vragen u om niet naar de herdenking te komen, maar deze digitaal te volgen. Dit kan vanaf ongeveer 17.50 uur via het YouTube kanaal van RTV794. Later plaatsen we de opname ook op de gemeentelijke kanalen, zodat u die kunt terugkijken. Het programma is als volgt:

  • Kranslegging door college van B&W
  • Taptoe signaal
  • Twee minuten stilte    
  • Wilhelmus, twee coupletten 
  • Gedicht door de winnares van de gedichtenwedstrijd, Isabella Rozendal
  • Toespraak door burgemeester Jan Willem Wiggers
  • Kransleggingen

Het taptoesignaal en het Wilhelmus worden gespeeld door trompettisten van het Koninklijk Fanfarekorps Wilhelmina uit Heerde. 

U kunt op 4 mei ’s avonds desgewenst zelf een bloem of bloemstuk bij het monument leggen. 

Door de herdenking eerder op de avond te houden, heeft u ook de gelegenheid om de landelijke herdenking te volgen.

Bloem- en kransleggingen

In de middag legt het college van B&W bloemen op de oorlogsgraven in onze gemeente (in Veessen, Wapenveld en Heerde) en kransen bij de monumenten op de begraafplaatsen van Wapenveld en Heerde. Hiervan worden opnames gemaakt die u later op de dag via de gemeentelijke kanalen kunt bekijken.

Herdenkingsdienst

Het Interkerkelijk Platform Heerde houdt jaarlijks een herdenkingsdienst. Die is dit jaar digitaal. De dienst is live te volgen via het YouTube kanaal van RTV794 en begint om 18.15 uur.

Bevrijdingsdag 

Op 4 mei, aansluitend aan de Nationale Herdenking, kunt u thuis uw eigen vrijheidsvuur ontsteken, met een vlam, kaars of licht. Dit vrijheidsvuur kunt u bijvoorbeeld achter het raam of in de tuin zetten.

In de nacht van 4 op 5 mei wordt in Wageningen bij Hotel de Wereld het Vrijheidsvuur ontstoken. Op 5 mei, om 09.00 uur, ontsteekt burgemeester Jan Willem Wiggers het vuur bij het Raadhuis. Die zal de hele dag branden.

Vlaginstructie 

De activiteiten rond 4 en 5 mei vinden dit jaar vooral vanuit huis plaats. Daarom vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan de inwoners van Nederland om op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers en op 5 mei de vlag (zonder wimpel) uit te steken om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan hen die ons 76 jaar geleden hebben bevrijd. Op beide dagen kunt u de vlag uitsteken tussen zonsopgang en zonsondergang.

Fietsroute

Door het Comité 4 en 5 mei Heerde is een fietstocht uitgezet langs plaatsen en monumenten die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. De fietsroute kunt u afhalen bij Villa Jacoba, campings, Toeristen Informatie Punten (TIP’s), het gemeentekantoor en bibliotheken in onze gemeente. Daarnaast kunt u de route onderstaand downloaden.