Kinderen geven het ja-woord

In de afgelopen weken hebben leerlingen van groepen 3 en 4 van meerdere basisscholen een bijzondere les gehad over trouwen. Daarbij werd zelfs een huwelijksvoltrekking nagespeeld.

De gemeente Heerde is erfgoedaanbieder. In samenwerking met Cultuurplein Noord-Veluwe kan daarom aan de groepen 3 en 4 de les ‘Getrouwd!’ worden aangeboden. Trouwambtenaar Ditty Jagersma verzorgt de lessen. In totaal hebben dit jaar 5 groepen deze les gevolgd.

De kinderen worden ontvangen in de trouwzaal van het Raadhuis. Daar wordt onder andere gepraat over verliefd worden. Wat is dat? En hoe voelt dat? En kun je uitkiezen op wie je verliefd wordt? Ook wordt gepraat over trouwen, en dat mensen er soms voor kiezen om niet meer getrouwd te zijn. Er wordt ook een huwelijk nagespeeld. Daarbij geven 2 kinderen elkaar het ja-woord, met alles wat daarbij hoort, waaronder natuurlijk de ringen. Op de foto kinderen van groep 3b van CBS Het Talent. Dit was de laatste groep dit jaar.

In 2020 en 2021 konden deze lessen door corona niet doorgaan. Gelukkig was het dit jaar wel weer mogelijk. Ditty: ‘Het is elke keer weer een feest. De puurheid en ongeremdheid waarop kinderen van die leeftijd vragen stellen is prachtig. Het is ook geweldig zoals de leerkrachten het op school voorbereiden. Alles bij elkaar is het iedere keer weer een leerzame, maar ook liefdevolle en feestelijke gebeurtenis.’

Ja-woord