Gemeente Heerde houdt haar herfstblad lokaal

Op woensdagochtend 19 april maakt wethouder Stephan Nienhuis de kringloop van blad compleet. Dat doet hij, samen met de buitendienst, door lokaal geproduceerde bokashi in gemeentelijke plantsoenen aan te brengen. Bokashi is een bodemverbeteraar gemaakt van bladafval. Het blad is afkomstig van de bomen uit de gemeente en werd afgelopen winter gefermenteerd. Het eindresultaat, bokashi, wordt door de wethouder verspreid in het plantsoen aan De Kade in Wapenveld. Daarmee is de kringloop van bladafval circulair.

Proef

Het aanbrengen van de bokashi maakt deel uit van een proef van de gemeente en ROVA. Jaarlijks haalt de buitendienst van de gemeente circa 500 ton blad op in het najaar. Het is zonde als dit blad als groenafval afgevoerd moet worden. Door het blad lokaal te gebruiken voor bokashi wordt deze bladstroom circulair. ROVA helpt de gemeente hierbij. Wethouder Stephan Nienhuis geeft aan: “Het mooie is dat het opgehaalde blad nu weer als bokashi teruggebracht wordt in de wijken bij de aanleg van plantsoenen. Zo maken we de afvalstroom lokaal circulair. Hiermee besparen we vele transportkilometer én we verbeteren tegelijkertijd de bodemstructuur.” De verwachting is dat de bokashi komend jaar al een positief effect heeft op het bodemleven in de plantsoenen. De gemeente en ROVA monitoren het effect ervan op de begroeiing in de plantvakken.

Hoe ontstaat bokashi?

In de herfst heeft de buitendienst van de gemeente het bladafval opgehaald en naar een agrariër Albert Hassink in Veessen gebracht. Daar is het blad vermalen en is een speciaal mengsel van micro-organismen toegevoegd. Vervolgens is het blad luchtdicht afgedekt. Door dit mengsel een aantal weken van zuurstof af te sluiten ontstaat de circulaire bodemverbeteraar bokashi. Deze bokashi wordt komende weken aangebracht in een aantal plantvakken en een gazon in de gemeente. Het grootste deel van de bokashi wordt door de Albert Hassink uitgestrooid op het land. Zo zorgen de betrokken ervoor dat het bladafval uit de gemeente een mooie nieuwe functie krijgt.

Meer voordelen van bokashi

Bokashi is niet alleen een circulair product, het zorgt er ook voor dat gesnoeide en nieuwe beplanting sneller kan dichtgroeien, waardoor onkruid minder kans krijgt. Daarnaast zorgt bokashi ervoor dat vocht beter wordt vastgehouden in de grond. Een mooi voorbeeld van een klimaatadaptieve oplossing: regenwater wordt beter vastgehouden, waardoor in drogere periodes of bij aanleg van nieuwe beplanting minder (vaak) water gegeven hoeft te worden.