Verhalenroute in Heerde

Het monument bij de Klementbrug in Heerde is opgericht ter nagedachtenis aan de 12 Nederlanders (7 verzetsmensen en 5 burgers) die daar op 13 april 1945 door de bezetter zijn gefusilleerd. Op 13 april wordt jaarlijks het drama bij de Klementbrug herdacht.

Cultuurplein organiseert rondom het thema oorlog en verzet de verhalenroute. Op verschillende plekken in Heerde leren schoolklassen over de gebeurtenissen uit de WOII in hun eigen dorp. Henk van Apeldoorn en Gert Wim Stoffer vertelden over het drama dat zich bij de Klementbrug afspeelde. Het maakte veel indruk. Leerlingen zullen aan deze plek nooit meer ‘gewoon’ voorbij gaan. 

Hierna bezochten de leerlingen de pilotengraven op de begraafplaats aan de Meester Nijhoffstraat. Georg van der Most vertelde een indrukwekkend verhaal. Er werd stilgestaan bij de graven en de portretten die op de graven stonden. 

Carel van de Giessen ontving de leerlingen in Villa Jacoba (foto), waar vanaf 13 april de expositie ‘Kiezen voor Verzet’ is geopend. Na het bekijken van een film én het nadenken over keuzes ‘Wat zou jij doen in oorlogstijd?’ vervolgden de leerlingen de route naar het monument bij het Raadhuis. De leerkrachten stonden daar met de leerlingen stil bij het monument: Wat staat hierop, wat is de betekenis van een monument en waar staan deze monumenten voor. En aantal groepen krijgt binnenkort ook bezoek in de klas van een veteraan.

Cultuurplein maakt de organisatie van deze les jaarlijks mogelijk.

Carel van de Giessen met een schoolklas in Villa Jacoba. De kinderen reageren op een vraag door het in de lucht steken van een groen of rood vel papier.