Heerder bedrijf Leadax genomineerd voor prijzen

Het bedrijf Leadax uit Wapenveld (gem. Heerde) is één van de drie bedrijven die zijn genomineerd voor de ING Circulair Ondernemenprijs.

Op dinsdag 3 september, Duurzame Dinsdag, wordt bekend wie de winnaar wordt van de prijs. Daarnaast hoort het bedrijf ook tot de laatste tien kandidaten voor de ‘Nationale Iconen’.

Yasemin Cegerek, wethouder circulaire economie van de gemeente Heerde, is trots op het bedrijf. “Leadax is een heel mooi bedrijf dat deze nominaties zeker verdient. Als samenleving is het belangrijk dat we circulair gaan leven en werken. Het bedrijfsleven moet daarin een belangrijke rol spelen. Ik ben dan ook blij dat dit bedrijf daarin haar maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt en met zo’n mooi innovatief en circulair product komt”.

Leadax is een vervanger van het zware metaal lood en wordt gemaakt van een afvalstroom die vrijkomt bij de recycling van veiligheidsglas.

Voor Duurzame Dinsdag, dat al 21 jaar bestaat, worden elk jaar inspirerende en innovatieve ideeën verzamelt. Al deze initiatieven worden aangeboden aan het kabinet. Dit jaar waren dat maar liefst 522 ideeën.
Er zijn in totaal zes categorieën (vijf themacategorieën en een algemene Duurzame Dinsdagprijs), waarvan de ING Circulair Ondernemenprijs er één is. In deze categorie hoort Leadax dus tot één van de drie genomineerde initiatieven.

Nationale Iconen, een competitie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, gaat over baanbrekende innovaties waar Nederland trots op is. De competitie werd eerder gehouden in 2014 en 2016 en kende winnaars als Blue Energy (energie uit water), Lighthouse (medische isotopen) en hybride aardappels. De winnaar van deze competitie wordt bekendgemaakt op 25 september.