‘Laat Sinterklaas dit jaar maar aan mij voorbijgaan’

Dit was een uitspraak van een moeder die in armoede leeft. Ze gaf aan dat de stress al begint zodra Sinterklaastijd aanbreekt. Haar kind verheugt zich, net als alle andere kinderen, op leuke cadeautjes. Deze uitspraken raken me in mijn hart. We willen dat alle kinderen kunnen meedoen. Daarom zetten we ons in om armoede te bestrijden en daarmee ook kinderen zo goed mogelijk te ondersteunen. Zo ondersteunen we kinderen met een Kindpakket, een zomerpakket en een Winterkledingpas. 

Op 23 november hebben we een bijeenkomst gehouden met als onderwerp Bestrijding armoede en schulden. Er was een mooie, diverse groep deelnemers. We hebben een aantal onderwerpen behandeld en gevraagd wat iedereen belangrijk vond.

Menstruatiearmoede

Zo hebben we onder meer gesproken over menstruatiearmoede. Bij 1 op de 10 meisjes en vrouwen is er thuis soms geen geld voor maandverband of tampons. Zij moeten dan wc-papier gebruiken of kiezen er noodgedwongen voor om thuis te blijven van werk, vrienden of school met alle gevolgen van dien. We merken dat er een taboe rust op dit onderwerp. Terwijl menstrueren de normaalste zaak van de wereld is en bovenal geen keuze is. Ook spraken we over energiearmoede. De verhoging van de energieprijs heeft gevolgen voor iedereen, maar is vooral voelbaar voor mensen met een kleine beurs. In december komt de landelijke overheid met een regeling voor de minima. Wij houden u hiervan op de hoogte.

Kerst komt eraan!

Net als Sinterklaas is Kerst een lastige tijd voor mensen met een lager inkomen. Ik doe daarom een oproep aan iedereen om aandacht te hebben voor mensen die het minder breed hebben of die alleen zijn. Want samen zijn we Heerde! Denk hierbij ook eens aan de ondersteuning die we als gemeente bieden. Bijvoorbeeld de ondersteuning vanuit de bijzondere bijstand, het Kindpakket of de lopende actie van de Winterkledingpas

Ik wens u fijne kerstdagen en een gezond 2022!

Yasemin Cegerek