Papier en karton scheiden is goed voor het milieu en uw portemonnee

Afval scheiden vinden we in Heerde heel gewoon. Glas brengen we naar de glasbak, gft gooien we in de gft-container en oud papier en karton houden we ook apart. Dat is goed nieuws en een compliment waard, want door deze grondstoffen van het afval te scheiden werken we aan een beter milieu. Zo kan het gerecycled worden tot nieuwe producten. 

Oud papier en karton

Oud papier en karton is volledig circulair. Dat betekent dat het, mits goed gescheiden, tot wel 100 procent gerecycled kan worden. Dit betekent dat we geen bomen hoeven te kappen voor nieuwe papiervezels, maar dat we oude papiervezels gebruiken om papier te maken. Zo besparen we grondstoffen en energie. Houd het oud papier en karton daarom apart en gooi het niet bij het restafval.

Vraag naar papier neemt toe

De vraag naar papier neemt toe. Dit komt doordat steeds meer mensen online producten bestellen. Die producten zitten bijna allemaal verpakt in een kartonnen doos. Deze dozen kunnen goed gemaakt worden van gerecyclede papiervezels. Dat heeft een gunstig effect op de marktprijzen.

Wethouder Yasemin Cegerek roept daarom iedereen in Heerde op om al het papier en karton apart te houden: “In 2020 zat er nog gemiddeld 11 kilo papier en karton in ons restafval. Dat is zonde want het verbranden van restafval kost ons geld. Als ook dit deel oud papier en karton apart wordt gehouden, levert het ons geld op waarmee we de afvalstoffenheffing zo laag mogelijk kunnen houden.”

Wat mag wel en wat mag niet in de papiercontainer?

Om ervoor te zorgen dat oud papier en karton goed gerecycled kunnen worden, is het belangrijk dat er geen ander afval in de papiercontainer belandt. Houd daarom bij het scheiden van papier en karton altijd de volgende tips in gedachten: gooi geen vies of vet papier in de papiercontainer, zorg ervoor dat de inhoud van de container niet nat wordt en haal eventuele plastic omhulsels van het papier.

Twijfel je of iets bij papier en karton mag? Kijk dan eens op www.rova.nl/scheidingswijzer of download de ROVA-app.