BOA’s: bodycamera en STOPbord

Met ingang van donderdag 8 december zijn de BOA's van de gemeente Heerde uitgerust met een bodycamera. Daarnaast hebben ze een STOPbord in hun auto.

Met ingang van donderdag 8 december is de BOA van de gemeente Heerde uitgerust met een bodycamera. De gemeenten Oldebroek en Hattem gaan dit ook doen. Veel andere gemeenten in Nederland gebruiken de bodycamera ook al. De Boa heeft een bodycamera op zijn vest als hij werkt. Filmen wordt alleen gedaan als daar aanleiding voor is en na een melding van de BOA. Er zijn strenge regels voor wanneer er gefilmd mag worden en wanneer en door wie de opgenomen beelden teruggekeken mogen worden. 

Burgemeester Jan Willem Wiggers: “ik vind het belangrijk dat alle medewerkers van de gemeente hun werk veilig kunnen doen; ook onze Boa’s. Ik hoop dat het gebruik van de bodycams daarbij helpt. Inwoners hoeven niet te bang te zijn voor hun privacy. De camera’s worden alleen gebruikt als dat echt nodig is. Hopelijk is dat maar heel zelden."

STOPborden in dienstauto’s BOA’s

In de (al dan niet herkenbare) dienstauto van de BOA’s (gemeentelijke handhavers) komt een STOPbord. Deze is hetzelfde als in politieauto’s. 

BOA’s mogen ingrijpen bij een aantal verkeersovertredingen van rijdend verkeer. Zij kunnen dit verkeer dan laten stoppen of volgen. In zo’n geval laat het stopbord de tekst STOP HANDHAVING  of  VOLGEN HANDHAVING zien. Bestuurders zijn wettelijk verplicht om een stopteken op te volgen. Als ze dat niet doen, kunnen ze een bekeuring krijgen.