Gemeente Heerde geeft meer aan schuldhulp

De gemeente Heerde verhoogt de subsidie voor schuldhulpverlening van € 5.000 naar € 10.000 structureel. Met dit geld kan de stichting Grip op de Knip een formulierenteam inrichten en de schuldhulpmaatjes (her)scholen.

Formulierenteam

De directe aanleiding voor de aanvraag voor meer subsidie is het formulierenteam dat Grip op de Knip heeft opgericht. Dit team helpt mensen met het invullen van formulieren of het lezen van ingewikkelde brieven. Bijvoorbeeld over het overstappen naar een andere zorgvereniging, vragen over toeslagen, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen of minimaregelingen, zoals het vragen van de energietoeslag. De gemeente Heerde zal de komende tijd geregeld aangeven waar en hoe dit formulierenteam te bereiken is. Dit doet de gemeente op haar pagina’s in huis-aan-huiskrant Schaapskooi.

Groeiende financiële problemen

Door de stijgende prijzen en de hoge energiekosten kunnen meer mensen in de financiële moeilijkheden komen. De gemeente Heerde heeft hier aandacht voor. Eerder heeft de gemeente al een tijdelijk noodfonds ingericht, dat mensen ondersteunt die moeite hebben om de energierekening te betalen. De gemeente heeft ook een overzicht gemaakt van allerlei (landelijke en lokale) regelingen die mensen in geldproblemen kunnen gebruiken. Dit overzicht is te vinden via www.zorgvraagheerde.nl (en klik op de knop ‘Rondkomen: alle informatie op een rij’).

Grip op de knip

Grip op de knip is de lokale versie van de landelijk stichting Schuldhulpmaatje. Dit is een initiatief van de kerken voor alle inwoners. Mensen in financiële problemen kunnen via deze stichting een schuldhulpmaatje krijgen, die bijvoorbeeld kan helpen bij de financiële administratie of om inzicht te krijgen in het uitgavenpatroon. De gemeente Heerde en Grip op de Knip werken nauw samen in de bestrijding van schuldenproblemen in de gemeente Heerde.