Burgemeester Jacqueline Koops-Scheele: 'Lelystad houdt de gemoederen bezig'

Ik heb al vaker veel reacties gehad op Twitter, maar de afgelopen week sloeg echt alles. En dat als gevolg van een opiniestuk over Lelystad Airport van mij en mijn collega’s uit Hattem en Oldebroek.

Nadat dit stuk in het Nederlands Dagblad had gestaan (en op de websites van de drie gemeenten), barstte mijn Twitteraccount bijna uit zijn voegen. Gelukkig waren het vooral steunbetuigingen. Bijna alle reacties waren positief over het initiatief tot dit opiniestuk. Dit sterkt mij in het idee dat we hier goed aan hebben gedaan.

In het stuk spraken we uit dat oog voor de leefomgeving belangrijker moet zijn dan de wens tot (goedkoop) vliegen. We roepen het ministerie op om de opening van het vliegveld te heroverwegen. Juist in een Cittaslow-gemeente als de onze, willen we uiteraard dat onze natuurlijke waarden, de rust en ruimte behouden blijven, en niet worden aangetast door vervuiling en lawaai door vliegtuigen.

Dat dit stuk net werd gepubliceerd op de dag nadat in de raad een motie over het vliegveld was aangenomen, was toeval. Maar ook die motie gaf weer aan hoeveel onrust er heerst in onze gemeente over het vliegveld. Als gemeente strijden we, samen met de omliggende gemeenten, voor het behoud van onze rust, onze gezondheid, onze natuur én ons toerisme. En ook als het vliegveld onverhoopt toch geopend wordt, strijden we voor de beste oplossing voor onze gemeente, met de minste overlast.