Maak de bij blij!

Helaas gaat het slecht met de 360 soorten (wilde) bijen in Nederland. Meer dan de helft staat op de rode lijst en dreigt te verdwijnen. Dat is niet alleen slecht nieuws voor het ecologisch evenwicht, maar ook voor onze eigen voedselvoorziening. Veel fruit en groenten hebben namelijk bijen nodig voor bestuiving.

Tijd om een bijenparadijs te maken in onze tuin. De meeste bijensoorten zijn voor de mens totaal ongevaarlijk. Hun angel is vaak te kort om ons velletje te doorboren. Zo’n paradijs kunnen we dus met een gerust hart maken in onze tuin. Maak de bij blij! En dat is helemaal niet moeilijk.

Voor hommels (ook een bijensoort) zijn krokussen, sneeuwklokjes en blauwe druifjes belangrijk om na de winterslaap de nieuwe koninginnen aan te laten sterken. Alle bijensoorten zoeken zodra het warm wordt bloeiende planten op voor stuifmeel en nectar. Eenjarigen, vaste planten, bloeiende bomen en bloeiende struiken: ze lusten het allemaal. Inheemse planten zijn favoriet, maar zelfs dahlia’s kunnen voedsel leveren, als de nectar goed bereikbaar is. Hoe meer variatie aan bloemen, hoe meer bijensoorten u helpt.

Door biologisch plantmateriaal te kopen voorkomt u dat u onbedoeld gif in de tuin haalt. Heeft u een vijver of waterschaal? Dan kunnen de bijen ook drinken. Knutsel dan een bijenhotel in elkaar en hang deze op een zonnige plek en uw bijenparadijs is klaar! Wilt u nóg meer doen? Bouw dan eens een hommelpot en zet deze beschut onder een struik.

Tip: op www.drachtplanten.nl vindt u inspiratie voor inheemse en cultuurplanten waar bijen dol op zijn.

Biodiversiteit