Column burgemeester Olaf Prinsen

Voorafgaand aan de laatste raadsvergadering introduceerde de gemeenteraad een nieuwe manier voor inwoners om iets op de agenda te zetten: de zeepkist. Misschien dat u denkt dat het iets te maken heeft met de Klok-fabriek, maar de naam verwijst naar het Londense Hyde Park. In de Speakers’ Corner kan men daar in het openbaar een mening verkondigen en men doet dit vaak staand op een zeepkist.

Olaf Prinsen

Het was mooi dat er bij deze gelegenheid meteen 2 mensen waren die de kans grepen iets onder de aandacht van de raad te brengen. 1 spreker over de advertenties in het gemeentemagazine, die tot haar verbazing niet allemaal van Heerdense ondernemers zijn.

De 2e spreker over onze nieuwjaarsreceptie. Vooral dit laatste verhaal van mevrouw Tiemens trok ik mij ook persoonlijk aan. Ze confronteerde ons met de ontoegankelijkheid van een bijeenkomst als de nieuwjaarsreceptie voor een grote groep Heerdenaren. Of dit nu mensen zijn met een beperking, dementie, met een migratieachtergrond of met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hoe uitgenodigd voelen deze mensen zich? Hoeveel rekening houden wij met specifieke wensen en behoeften? En hoe nemen we drempels weg die ze voelen om naar zo’n bijeenkomst te gaan? Ze riep ons allen op hier rekening mee te houden en bij de volgende editie actief mensen mee te nemen, zodat zij zich welkom voelen. Ik heb meteen toegezegd dit te zullen doen en ik hoop dat vele anderen dit voorbeeld zullen volgen. 

De zeepkist smaakt hiermee naar mijn idee naar meer. Klimt u erop? Ik zou zeggen: doen! 

Olaf Prinsen,
Burgemeester