Koninklijke onderscheiding echtpaar Oonk

De heer Jan (J.E.) en mevrouw Rikie (F.J.) Oonk mochten beiden een Koninklijke Onderscheiding in ontvangst nemen bij hun afscheid van de Heerder Lawn Tennisclub (HLTC). Namens de Koning mocht burgemeester Jacqueline Koops – Scheele hen onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Het echtpaar heeft zich jarenlang ingezet voor de tennisclub. Waar mevrouw Oonk zich met hart en ziel voor het clubhuis ingezet heeft, was de heer Oonk tot 2010 voorzitter van het dagelijks bestuur en sinds 2019 voorzitter van de accommodatiecommissie. Verder verrichten ze beide veel hand- en spandiensten.

De heer Oonk heeft als directeur van Bolletje BV Heerde een bijzonder grote waarde gehad, bijvoorbeeld door te investeren in nieuwe productielijnen waardoor de fabriek, en daarmee de bijbehorende werkgelegenheid, kon blijven bestaan in Heerde.

De heer Oonk heeft altijd veel vrijwilligerswerk gedaan. Zo zet hij zich nog altijd in voor de Stichting Molenbezit Heerde, waar hij onder meer de spil is in het netwerk van vrijwilligers en een belangrijke rol heeft gespeeld in de verbouwing van Vriezes Erfgoed. Ook zet hij zich in voor de Samenloop voor Hoop. In 2016 was hij voorzitter en is er met 2300 deelnemers en 150 vrijwilligers een bedrag van € 125.000 bij elkaar gehaald voor het KWF. Ook bij de komende Samenloop is hij intensief betrokken en is hij vice-voorzitter. Verder was de heer Oonk recent nog voorzitter en ledenwerver van de Heerder Soos.

Mevrouw Oonk-Haarman verleende al op 15-jarige leeftijd mantelzorg aan haar moeder, jongere broertje en oma. Ook nu biedt ze nog altijd ondersteuning aan de mensen om haar heen. Ze is ruim 20 jaar costumière en coupeuse bij de stichting ‘Pas mode aan’. Ze maakte en vermaakte kleding voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke handicap.

Zowel de heer als mevrouw Oonk hebben zich ingezet voor de Schotkampschool. De heer Oonk is zes jaar lang lid van de oudercommissie geweest, waarbij hij er voor zorgde dat ouderbetrokkenheid een begrip werd. Mevrouw Oonk is vijftien jaar lang voorleesmoeder en ondersteuner bij de handvaardigheidslessen geweest.