Toespraak burgemeester tijdens de nieuwjaarsreceptie

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Heerde heeft burgemeester Olaf Prinsen ons er aan herinnert hoe trots we mogen zijn op onze mooie omgeving. Hij deed dat onder meer onder verwijzing naar een zin van de dichter Lucebert: ‘Alles van waarde is weerloos’. In het gedicht waar deze zin uit is gehaald (het gedicht ‘De zeer oude zingt’) leert hij ons dat we het verleden niet meer kunnen veranderen en dat de toekomst zal komen. Maar we moeten leven in het nu, dat wordt rijk door het te beleven. Alles van waarde kunnen we nu beleven, in het hart van de tijd.Toost

Veel wat van waarde is in onze gemeente lijkt voor veel van ons vanzelfsprekend en zien we nauwelijks meer. Denk aan de fantastische winkels, de vele en bijzondere ondernemers, de actieve agrariërs, de mooie omgeving en de gemeenschapszin.

“Heerde blief maar fijn bie ’t olde” betekent niet dat we onze ogen moeten sluiten voor verandering.  Het heden haalt je dan vanzelf in. Het gaat er om dat we de ziel, het DNA van onze gemeente moeten behouden.

En zo staat er veel op de agenda voor 2024. In een woelige wereld doen wij wat in onze macht ligt. Zo vangen we straks 215 gevluchte Oekraïners op.  We zien en weten wat er speelt in de wereld. Maken ongetwijfeld fouten, terwijl we het goede bedoelen. Maar blijven met elkaar in gesprek. Wensen die alle kans van slagen hebben in deze mooie gemeente.