Wethouder Stephan Nienhuis: 'Hoe (gaan) de kwartjes vallen..'

We zijn al weer een maand onderweg in het nieuwe jaar, wat vliegen de dagen voorbij! Januari startte met de nieuwjaarsreceptie. De eerste met onze burgemeester Prinsen. Zijn toespraak is er één om te onthouden. Voor wie er niet bij was, tijdens zijn verhaal haalde hij de misschien wel meest geciteerde zin uit ons Heerder volkslied aan: ‘Heerde blief maar fijn bie ’t olde’.

Vaak wordt deze regel negatief uitgelegd. Burgemeester Prinsen gaf hier een andere uitleg aan. Het kwam neer op: ‘Heerde behoudt het goede in een veranderde wereld! Een uitleg en een oproep die mij enorm aanspreekt. Laten wij ons met elkaar inzetten om het goede te behouden van dit mooie plekkien in ons boerenvaderland’. Prachtig toch!?

Want dat er veel verandert en gaat veranderen is een feit. Terugkijkend naar de afgelopen periode zijn er grote en aansprekende bouwplannen door de gemeenteraad goedgekeurd en zijn er belangrijke omgevingsvergunningen verleend. Beroepen op bestemmingsplannen worden niet ingediend of er wordt vaak alsnog een oplossing gevonden, zodat we de laatste jaren zelden bij de Raad van State uitkomen. Een groot compliment voor de ambtelijke ondersteuning wil ik bij deze uitspreken.

Daardoor gaat nu zowel in het centrum van Wapenveld (MFA) als in Heerde (centrumontwikkeling) zonder vertraging de schop in de grond. Als uitsmijter konden we afgelopen week ook nog eens het plan voor de locatie van Van Setten Van Loenen bekend maken. Dat de ‘rotte kies’ vervangen gaat worden door de spreekwoordelijke ‘gouden kroon’ is een grote beloning voor allen die zich hier voor ingezet hebben. Het was één van onze speerpunten tijdens de laatste verkiezingen.

Veel kwartjes vielen afgelopen jaar de goede kant op! Wat dat betreft ben ik een blij mens. Daar tegenover heb ik grote zorgen over alle signalen en geluiden rondom het volle elektriciteitsnet. Netcongestie met een moeilijk woord. Hoeveel last gaan wij in Heerde krijgen van mogelijke aansluitproblemen bij nieuwe woningen of bedrijven? Onze afhankelijkheid van andere partijen is een toenemend zorgpunt. Hoe gaat dat kwartje vallen?

Stephan Nienhuis, 
Wethouder

Stephan Nienhuis - column feb