Gemeente Heerde binnenkort Fairtrade?

Waarschijnlijk wordt de gemeente Heerde binnenkort een Fairtrade-gemeente. De aanvraag hiervoor is op 1 april ingediend door de werkgroep Fairtrade Heerde. Doordat we voldoende bedrijven en organisaties binnen de gemeente hebben die Fairtrade ondersteunen en ook de gemeente zelf in haar inkoopbeleid hier aandacht aan geeft, lijken we aan alle voorwaarden te voldoen om, net als vele andere gemeenten in Nederland, dit keurmerk te krijgen.

Deelnemers

Fairtrade gaat niet alleen om koffie en chocola, maar gaat veel verder, bijvoorbeeld eerlijk katoen, speelgoed, vazen, beelden of tassen. Ook diverse andere keurmerken tellen mee, omdat ze dezelfde waarden hebben als Fairtrade. Denk aan het FSC keurmerk voor papier, Fairwear voor kleding, MSC voor vis of het EKO-keurmerk voor biologische producten.

Daarom zijn het ook niet alleen supermarkten die de Fairtrade-gemeente ondersteunen. Ook kerken, scholen, sportverenigingen en bedrijven doen mee. De volledige lijst van deelnemers vindt u op www.heerde.nl/fairtrade.

Fairtrade-week

Van 8 tot 16 mei is het de landelijke Fairtrade-week. Omdat we binnenkort waarschijnlijk Fairtrade-gemeente worden, reiken de werkgroepleden in deze week aan alle deelnemers de raamstickers uit, waarmee ze kunnen laten zien dat ze Fairtrade ondersteunen. Ze kunnen deze al direct gaan gebruiken, hiervoor is het niet nodig te wachten tot de gemeente het keurmerk heeft. Ook de gemeente Heerde zelf zal een sticker op het raam plakken.

Fairtrade en Cittaslow

Het initiatief om Fairtrade gemeente te worden kwam vanuit de Wereldwinkel. Omdat de gemeente Heerde al het Cittaslow-keurmerk mag dragen, lijkt ook dit keurmerk goed bij ons te passen. Aandacht voor mens en milieu staat bij beide centraal.

Fairtrade logo