Wethouder Stephan Nienhuis: 'Hondenpoep en zo'

Eén van de meest genoemde ergernissen is overlast door hondenpoep. Sinds juli hebben we een pup in huis. Spot heet ze. Als kersverse hondeneigenaar zou je wellicht verwachten dat de ergernis afneemt, maar helaas.

Niet overal in onze gemeente hangen bordjes ‘hondenpoep verboden’. Maar dan kan je alsnog de troep opruimen. In mijn wijk zie ik geregeld ‘grote hopen’ waar de gemiddelde inwoner niet aan kan tippen. Misschien zijn de poepzakjes hiervoor te klein. Maar als je al dat voer het huis binnen sjouwt voor je trouwe viervoeter, dan is het ook fatsoenlijk om het restproduct op te ruimen. Al neem je een schep mee tijdens je wandeling.

Ik wandel regelmatig langs het spoorlijntje – het fietspad door mijn wijk. Onze afdeling Ruimtelijke Ordening benoemt dit als, ik citeer: ‘een waardevolle cultuurhistorische en recreatieve verbinding met landschappelijke waarde’. Daar merk ik weinig van wanneer ik op een warme zomerse dag door een gordijn van geurende dampen wandel. En onze toeristen merken dat ook niet denk ik.

In de zomervakantie bezocht ik bewoners langs de kade in Wapenveld. Ze vertelden me dat het gebeurt dat er wel wordt opgeruimd (heel goed!), maar dat daarna het zakje af en toe met een mooie boog het kanaal in wordt geslingerd. Zo belandt ’t dus alsnog in de natuur. Op een ander moment vertelde een hondenbezitter mij dat ze de poepzakjes in de trottoirkolk dumpte, omdat deze biologisch afbreekbaar zijn. De afbraak van deze zakjes duurt zo lang, dat dit niet de bedoeling is.  

Ik snap heel goed dat een wandeling met een poepzakje inclusief warme inhoud niet het leukste onderdeel is van het uitlaten. Helaas presteert Spot het ook regelmatig om mij direct met deze taak op te zadelen, in plaats van op het eind van de wandeling. Maar laten we onze woonomgeving schoonhouden, en gooi het in de container of prullenbak.

Ouders met buiten spelende kinderen en andere hondenbezitters die af en toe graag met hun hond dollen, zijn u dankbaar!

Stephan Nienhuis, wethouder.