Orange the world: voorkomen van geweld tegen vrouwen

Geweld tegen vrouwen en meisjes komt overal ter wereld voor, in grotere en kleinere plaatsen, en in alle lagen van de bevolking. Wereldwijd krijgt 1 op de 3 vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Daarom kleurt het Raadhuis ook dit jaar oranje van 25 november tot 10 december. Op vrijdag 25 november hijst Wethouder Van Ommen de Orange the World-vlag.

In Nederland wordt de campagne gecoördineerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao. Soroptimistclubs zijn actieve en ambitieuze vrouwen, die werken aan de verbetering van de positie en status van vrouwen over de hele wereld. Dit jaar gaat de campagne over het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Daar kan iedereen aan bijdragen: u persoonlijk, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Het signaleren van geweld, het melden ervan en hulpverlening blijven natuurlijk ook heel erg belangrijk. Maar het is vooral belangrijk om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens hierbij te betrekken. 

Van vrouwenprobleem naar gezamenlijke verantwoordelijkheid

Want in het verleden was geweld tegen vrouwen vooral een ‘vrouwenprobleem’, waarbij voor de oplossingen vrouwen en meisjes aan zet waren. Zij kregen weerbaarheidstrainingen, droegen verkrachtingsfluitjes, moesten maar niet alleen op straat gaan in het donker en opletten bij hun kledingkeuze. De aanpak van geweld achter de voordeur richtte zich ook met name op vrouwen. Zij werden opgevangen in een Blijf-van-mijn-lijfhuis en kregen psychologische hulp aangeboden. Mannen niet. Inmiddels komt er meer aandacht voor de rol van mannen en jongens, in het bestrijden en voorkomen van geweld tegen vrouwen. Geen jongen wordt als dader geboren, maar hoe zorgen we ervoor dat hij niet zo eindigt? Door hem erop te wijzen dat geweld niet normaal is. Dat is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. 

Mannen en jongens als medestanders

Het overgrote deel van de daders van geweld tegen vrouwen is man, maar gelukkig is het overgrote deel van de mannen geen dader. Juist die laatste grote groep mannen en jongens willen we betrekken bij de strijd tegen geweld tegen vrouwen. Het college van Heerde geeft gehoor aan deze oproep. Wethouder Van Ommen: ‘Wij spreken ons dit jaar nog nadrukkelijker uit als medestander in de strijd om geweld tegen vrouwen terug te dringen. Het afgelopen jaar hebben we in Nederland verschillende en heftige voorbeelden gezien hoe diep geweld tegen vrouwen in onze samenleving geworteld is. Door ons duidelijk hier tegen uit te spreken, hopen we bij te dragen aan een oplossing en helpen het taboe op praten over geweld te doorbreken. Tijdens deze campagne nodigen we iedereen, en in het bijzonder mannen, uit om ook onderdeel van de oplossing te worden en zich medestander in de strijd tegen geweld te verklaren.’

Filmavond op 9 december

Op vrijdagavond 9 december wordt de campagne in de Heerd afgesloten met een filmavond over dit thema. Soroptimistclub Hattem-Heerde-Epe ‘SHE’ nodigt iedereen van harte uit voor deze avond Orange the World met de film ‘Buiten is het Feest. Burgemeester Wiggers opent deze avond, die begint om 20.00 uur. Ook de regisseur van de film, Jelle Nesna, is aanwezig.

De film vertelt over de succesvolle zangeres Sonne. Zij neemt haar nichtje in huis na de onverwachte dood van haar zus. Om het nichtje te beschermen tegen haar biologische vader Kees die de voogdij eist, moet Sonne voor de rechter haar schokkende familieverleden delen. Met de terugkeer van Kees in haar leven worden de diep weggestopte geheimen over het misbruik tijdens Sonne’s jeugd langzaam weer opgerakeld. De film is gebaseerd op het boek van Arthur Japin over het leven van Karin Bloemen.

Orange college