Heerde werkt hard aan biodiversiteit en ecologisch groenbeheer

De gemeente Heerde vindt biodiversiteit en ecologisch beheer van het groen belangrijk. We zetten hier flink op in.

Medewerkers van de buitendiensten planten bloembollen.We nemen al diverse maatregelen

Zo ruimen we minder blad, maaien we minder of op een andere manier, en brengen we bloembollen en kruidenmengsels aan. Verder zorgen we ook voor meer diversiteit in boomsoorten en beplanting. 

We hebben afgelopen jaar een proef gedaan met bladbokashi

Dit is blad dat geruimd is uit de plantsoenen en vanaf gazons van de gemeente Heerde. Het blad wordt op een hoop gelegd en luchtdicht afgedekt. Het wordt dan behandeld met bacteriën en schimmels. De bladeren gaan daardoor fermenteren/composteren. Dit gefermenteerde blad gebruiken we weer als natuurlijke bemesting voor plantsoenen en bomen. Het blad blijft zo in de gemeente Heerde, waarmee we circulair en ecologisch verantwoord werken.

We willen ook de leefomgeving van de egel in stand houden

De gemeente heeft namelijk de egel geadopteerd. Dit betekent dat dit een voorbeeldsoort is voor de biodiversiteit. Er zijn meerdere manieren om de leefomgeving van de egel te verbeteren. Een daarvan is het minder ruimen van blad in tuinen en plantsoenen. De egel gebruikt hopen blad tussen struiken als schuilplaats tijdens zijn winterslaap. In het blad zit ook voedsel voor de egel, zoals wormen en andere insecten. Daarnaast houdt het blad in warme perioden vocht vast; zo blijft de ondergrond langer vochtig.

Iedereen kan een steentje bijdragen

Als inwoner kunt u de biodiversiteit bijvoorbeeld verhogen door uw tuin te vergroenen en tegels zoveel mogelijk weg te halen. Ook kunt u blad laten liggen – zo hebben de egel en andere dieren schuilmogelijkheden.