Het Raadhuis kleurt ook dit jaar oranje

Voor het 3e jaar sluiten wij ons als gemeente aan bij de landelijke campagne Orange the World. Geweld tegen vrouwen en meisjes komt overal ter wereld voor, in grotere en kleinere plaatsen, en in alle lagen van de bevolking. Wereldwijd krijgt 1 op de 3 vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Daarom kleurt het Raadhuis ook dit jaar oranje van 25 november tot 10 december. Op vrijdagochtend 24 november hees wethouder Van Ommen de Orange the World-vlag.

Het Raadhuis van Heerde uitgelicht met oranje gekleurd licht. Dit voor de landelijke campagne Orange the world.

Het thema van dit jaar is Veilig, altijd en overal

Geweld tegen vrouwen en meisjes gebeurt namelijk overal in de samenleving. Op straat, bij het uitgaan, op het werk, op de sportclub, in cyberspace, in het openbaar vervoer, in het onderwijs, in de zorg, in studentenverenigingen, op festivals, op het strand, achter de voordeur en op alle andere plekken waar mannen en vrouwen, jongens en meisjes elkaar ontmoeten. Van seksuele intimidatie tot femicide (vrouwenmoord). 

Dit betekent ook dat je overal in de samenleving #medestander kunt zijn. Er zijn honderden manieren waarop iemand #medestander kan zijn in het dagelijks leven. Daar kan iedereen aan bijdragen: u persoonlijk, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Het signaleren van geweld, het melden ervan en hulpverlening blijven natuurlijk ook heel erg belangrijk. Maar het is vooral belangrijk om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens hierbij te betrekken. Juist zij kunnen het verschil maken, bijvoorbeeld door elkaar aan te spreken op grensoverschrijdend gedrag. 

Het college van Heerde geeft ook dit jaar gehoor aan deze oproep. Wethouder Van Ommen: “Als college met allemaal mannen vinden wij het belangrijk om ons telkens weer uit te spreken tegen vrouwengeweld. Het wordt steeds duidelijker hoe dit verweven is in de samenleving. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om ons hier tegen uit te spreken. Daarom zijn we ook dit jaar weer #medestander. Hierdoor hopen we bij te dragen aan een oplossing en te helpen het taboe om te praten over geweld te doorbreken.”

In Nederland wordt de campagne gecoördineerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland*, Suriname en Curaçao. 

* Soroptimistclubs zijn actieve en ambitieuze vrouwen, die werken aan de verbetering van de positie en status van vrouwen over de hele wereld.