Wilde zwijnen

Burgemeester Koops reageert op de filmpjes over wilde zwijnen in Heerde.

burgemeester Jacqueline Koops-Scheele

Beste inwoners,                       

Op dit moment circuleren er op Twitter filmpjes van wilde zwijnen binnen de bebouwde kom van Heerde. De zwijnen op deze filmpjes komen uit maisvelden.

Momenteel wordt overal mais geoogst.  Doordat de oogstmachines steeds dichter bij hun schuilplek in de mais komen, raken de zwijnen in paniek en gaan er vandoor. Jagers (hoewel de meningen verschillen over nut en noodzaak) doen hun best om wilde zwijnen weg te houden van openbare weg en paden. Ze doen dit overal waar ze een vergunning voor hebben, ook in de mais. De zwijnen die langs de Kamperweg zijn gesignaleerd komen waarschijnlijk uit een groep zwijnen, die kort daarvoor langs de Molenweg liep.

Natuurlijk zijn er veel meer plekken in onze gemeente waar wilde zwijnen worden gezien. Omdat we in onze gemeente veel bossen, groene velden en agrarische gebied hebben, verblijft wild hier graag. Voor de meeste inwoners is dit juist een kwaliteit van onze gemeente. Maar dit betekent ook dat wij als inwoners hiermee moeten leren leven: wild dat in gebieden komt waar de eigenaar of pachter ze niet wil hebben of op de openbare wegen.

Ik kan me goed voorstellen, dat u als inwoner bezorgd bent. Ik ben dat ook.

Wat kan de gemeente doen?

In principe is er niemand verantwoordelijk voor in het wild levende dieren. Dieren die in het wild leven (zoals herten of wilde zwijnen) hebben geen eigenaar. Dat is wettelijk zo geregeld. Ook de eigenaar van het terrein waarop ze zitten is geen eigenaar van het wild.   

Als burgemeester ben ik verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Maar voor met name wilde zwijnen is het niet mogelijk om overlast helemaal te voorkomen. Het is onmogelijk om alle gebieden waar wilde zwijnen verblijven af te zetten met rasters, of overal waar een paadje, pad of weg is, een wildrooster aan te brengen. Wilde zwijnen zijn bovendien intelligente beesten en vinden zo weer een andere weg.

Als terreineigenaar zijn wij en u zelf verantwoordelijk om onze terreinen en tuinen af te schermen. Zo zijn wij met de Dorpsraad Wapenveld en Oranjevereniging Maxima in gesprek om langs het Stationspark een raster aan te brengen. Op de openbare wegen staan overal buiten bebouwde de bekende borden waarmee weggebruikers worden gewaarschuwd voor de mogelijke aanwezigheid van wild. Deze borden zijn zo bekend, dat veel mensen er niet meer op letten. Wij gaan daarom borden met een hogere attentiewaarde plaatsen. Deze borden zien er uit als op het onderstaande plaatje.
Waarschuwingsbord met de tekst 'Wij steken zomaar over'. Het bord heeft een gele achtergrond, met zwarte silhouetten van een wildzwijnen en een hert.
Als gemeente doen we dus wat we kunnen tegen de overlast van de wilde zwijnen. We hopen zo de overlast te verminderen, maar ik hoop op uw begrip voor het feit dat overlast nooit helemaal te voorkomen zal zijn.

Met vriendelijke groet,

Jacqueline Koops-Scheele
Burgemeester