Burgemeester van Heerde sluit drugspand

Waarnemend burgemeester Wolbert Meijer heeft een woning aan de Kavelweg voor drie maanden laten sluiten op grond van de Opiumwet. In de woning is een grote hoeveelheid soft- en harddrugs gevonden. Daarnaast werden een verboden wapen en een grote som contant geld aangetroffen. De drugs en het wapen zijn vernietigd en de som geld is in beslag genomen door de politie.

De burgemeester is bevoegd om woningen, gebouwen of bedrijven te sluiten wanneer daar meer dan een gebruikershoeveelheid softdrugs gevonden wordt, of wanneer er harddrugs gevonden wordt. Meer dan een gebruikershoeveelheid kan op handel duiden, wat we niet willen in de gemeente Heerde. Wolbert Meijer: ‘Ik kan ook sluiten wanneer zogenaamde voorbereidingshandelingen worden getroffen om te telen of te handelen. De handel en productie van drugs is wettelijk verboden. Het levert risico’s op voor de omgeving, denk aan de gevaarlijke stoffen die nodig zijn voor of vrijkomen bij de productie van drugs. Daarnaast ervaart de omgeving regelmatig overlast door het komen en gaan van gebruikers, toeleveranciers en ongenode gasten’. De burgemeesters op de Noord Veluwe trekken hier gezamenlijk een lijn in. De zes Noord Veluwse gemeenten hebben ook een gelijkluidend sluitingsbeleid.

Tegengaan drugshandel

In het kader van volksgezondheid en openbare orde is het belangrijk om de productie en handel van drugs te bestrijden. En ook uw veiligheid kan in het geding zijn wanneer er zich in uw straat of buurt een illegale hennepkwekerij bevindt, bijvoorbeeld doordat zich daar brandgevaarlijke situaties kunnen voordoen.

Op www.heerde.nl/hennepteelt ziet u hoe u eventueel een hennepkwekerij kunt ontdekken. Wanneer u vermoeden heeft van een hennepkwekerij, meld dit dan bij uw politie. Dit kan via 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.

Ook verhuurders van woningen of (bedrijfs)panden moeten opmerkzaam zijn dat daar geen drugsteelt of –handel plaatsvindt, omdat dit hen kan benadelen. Via www.heerde.nl/hennepteelt kunnen zij handreikingen vinden om zoveel mogelijk misbruik door drugscriminelen te voorkomen.