Was de rookmelder niet afgegaan, dan waren we er niet meer

Modern meubilair en oplaadbare apparaten zorgen voor heviger en gevaarlijkere branden. Een hoverboard aan de oplader ’s nachts die in brand vliegt heeft Chiara uit Schiedam compleet overvallen: ‘Ik ben niet alleen mijn twee honden kwijt, maar ook al mijn bezittingen. De brandweer zei dat het een kwestie van seconden was. Als we de rookmelder niet hadden gehoord, hadden ook mijn kinderen en ik het niet overleefd’. 

‘Rookmelders redden levens’, zo luidt de oktobercampagne van de brandpreventieweken. De rook die uit hedendaagse materialen komt is zeer giftig en vaak dodelijk. Elke seconde telt om slachtoffers van een woningbrand te voorkomen.

Per 1 juli 2022 is het wettelijk verplicht om in je woning op elke etage met een verblijfsruimte een rookmelder te hebben. Op de campagnewebsite www.rookmelders.nl vind je een handige online tool die een persoonlijk advies geeft hoeveel rookmelders je nodig hebt om aan de rookmelderplicht te voldoen. En tips om brand te voorkomen, hoe oplaadbare apparaten veilig op te laden en hoe je bij brand veilig buiten komt.