Heerde stapt over op circulaire sanitaire voorzieningen

De sanitaire voorzieningen van de gemeente Heerde worden circulair. Het Nederlandse merk BlackSatino maakt toilet- en handdoekpapier uit 100% gerecycled papiervezel. De gemeente levert zelf oud papier en gebruikte kartonnen bekers aan de fabriek waar dit wordt gemaakt. Zo is er een unieke kringloopsamenwerking tussen de fabriek en de gemeente Heerde.

Ook de zeepdispensers worden vervangen door duurzame dispensers. De oude dispensers belanden daarbij niet op de afvalberg, maar worden ingezet als grondstof voor nieuwe producten. Samen met de fabrikant gaan de gemeenten Heerde en Oldebroek in de nabije toekomst onderzoeken of ook andere afvalstromen (naast kantoorpapier en kartonnen bekers) kunnen worden toegevoegd aan de kringloop.

Duurzame ambities

De overstap naar circulaire sanitaire middelen past volledig binnen het duurzame beleid van de gemeente Heerde, en sluit aan bij de uitgangspunten van zowel Cittaslow als Fairtrade. Beide organisaties hebben duurzaamheid en kwaliteit hoog in het vaandel staan. Juist daarom is Heerde al sinds 2012 lid van Cittaslow (de internationale organisaties van gemeenten waar kwaliteit van het leven voorop staat) en is ze druk bezig om een Fairtrade gemeente te worden.