Nederlands Zuivelmuseum een jaar na het winnen van de Vrijwilligersprijs

Het winnen van de Heerder Vrijwilligersprijs 2021 is een pluim op de hoed van de vrijwilligers van het Zuivelmuseum, dat toen net geopend was. De prijs voelde als een erkenning voor alle vrijwillige inzet. Het enthousiasme van de vrijwilligers, om met elkaar iets moois op te zetten, is dan ook groot. De prijs is besteed aan een feestelijke bijeenkomst om die vrijwilligers in het zonnetje te zetten.

Zo’n 60 vrijwilligers zetten zich in voor het Zuivelmuseum. Soms vallen mensen af, maar er komen ook steeds mensen bij. Vanwege hun maatschappelijke stage helpen 2 leerlingen van de Noordgouw ook mee. Gelukkig is er een vast team dat alles in goede banen leidt.

Plannen en publiciteit

Het Zuivelmuseum heeft afgelopen jaar meer bezoekers ontvangen. Daar tegenover staat dat het tijdens de coronaperiode gesloten was. Plannen zijn er nu genoeg bij het museum. Zoals meer bekend worden. Daarom is publiciteit belangrijk. We noemen enkele plannen:

  • De openingstijden meer aan laten sluiten bij musea in de buurt. Zo kan je gemakkelijk van het ene naar het andere museum op dezelfde dag. 
  • Het Zuivelmuseum is in de laatste fase van de erkenning als gecertificeerd museum. Dit najaar is er een laatste controle (audit). Als dit goed verloopt, kan je met ingang van het nieuwe seizoen (voorjaar 2023) er met de Museumjaarkaart terecht. Er komt veel kijken bij zo’n aanvraag en dit is ook weer door vrijwilligers gedaan.
  • Om vakantiegangers te attenderen op het museum ligt er informatiemateriaal bij vakantieparken in de regio. Daarmee zijn ook kortingsregelingen afgesproken.
  • Er is samenwerking met (boeren)bedrijven in de regio. Catering is een vak apart en daarom werkt het Zuivelmuseum met een cateraar in de buurt. De ijsboerderij in Vorchten levert ijsjes. Pannenkoeken eten in de stal kan bij een boerderij. Koeien knuffelen en koeien naar de wei brengen is weer bij een andere boerderij. Zo zijn er verschillende arrangementen mogelijk.

Herfstvakantie 

In de herfstvakantie (19 tot en met 29 oktober) staat een groot evenement gepland. Het Zuivelmuseum bestaat dan iets meer dan 1 jaar. Er zijn volop attracties speciaal voor kinderen, om een leuke dag te hebben. Bezoekers kunnen onder andere proeven van verschillende zuivelproducten. Het kinderlaboratorium, dat voor kinderfeestjes te reserveren is, is dan ook open. Het museum reserveren voor kinderfeestjes kan het hele jaar door. Overigens hadden de kinderen van de Zomerschool, afgelopen augustus, ook een fantastische dag bij het museum. De kinderen genoten en de vele vrijwilligers ook!

Wensen

Een grote wens is om in de toekomst ook in de winterperiode open te zijn. Hiervoor moet nog wel een aantal stappen genomen worden. Zo blijft er altijd wat te doen in het museum en dat kan alleen met de fijne inzet van de vrijwilligers!

De afbeelding is een gecombineerde afbeelding van vier foto's. Een foto van de gebouwen (stallen), de oorkonde van de vrijwilligersprijs 2021, een doorkijkje in een stal en een krat met gevulde melkflessen.

Wat maakt de Vrijwilligersprijs waardevol?

Het thema voor de Vrijwilligersprijs 2022 is ‘zorg en hulpverlening’. Mensen doen belangeloos wat ze kunnen voor hun naaste, buur, of wie hulp nodig heeft. Ze staan er vaak niet bij stil, maar mensen die zich inzetten voor de maatschappij mogen daar ook wel eens waardering voor krijgen. Ze zijn de moeite waard om zelf in het zonnetje gezet te worden. 

De Vrijwilligersprijs is een steuntje in de rug voor alle inzet die je pleegt voor je naaste of zomaar iemand in je dorp. Dus meld die vrijwilliger aan via de link hieronder.

Aanmelden Vrijwilligersprijs en Pluim 2022