Oogsttijd: geef machines de ruimte! – Ook in de berm

Het is weer oogsttijd. Landbouwers zijn druk aan het werk op het land. Er rijden grote machines over de wegen in het buitengebied. Om elkaar veilig te passeren moet er voldoende ruimte zijn én moet u (zeker ook in het donker) goed zichtbaar zijn.

Om elkaar te kunnen passeren is het belangrijk dat de bermen vrij zijn, zodat tractoren kunnen uitwijken. Plaats daarom geen obstakels in de bermen. Denk aan bloembakken, paaltjes, borden of verkoopstalletjes. Voor de verkeersveiligheid moet u 1,5 meter vanaf de weg vrij houden. Wilt u hier rekening mee houden?

Zeker in het donker moet het verkeer op de plattelandswegen extra opletten. Fietsers en voetgangers moeten, net als andere weggebruikers, daarom zorgen voor voldoende verlichting of reflectoren wanneer ze in de avond of nacht op weg zijn.

Soms is het niet te voorkomen dat er bij de oogst modder op de weg komt. De boer is verantwoordelijk voor het schoonhouden van de weg, ook tijdens de werkzaamheden. Boeren kunnen weggebruikers waarschuwen door het tijdelijk plaatsen van borden.

Obstakels in de berm