"Haags gedoe een afleiding van de echte problemen?"

Als lokaal bestuurder kijk ik met stijgende verbazing naar ‘het Haags gedoe’. Iedere keer wanneer je denkt dat het niet beschamender kan weten ze wel weer iets te verzinnen. Kabinetsleden die voortdurend over elkaar heen rollen en elkaar afvallen. Alsof we met z’n allen naar een Haagse versie van Big Brother zitten te kijken.

Stephan NienhuisDagen drukte over wel of geen koninklijk lintje voor vrijwilligers die zich met hart en ziel jarenlang en belangeloos inzetten voor hun naasten. We hebben het hier over vrijwilligers die nieuwe inwoners met buitenlandse afkomst begeleiden met de integratie en het zoeken naar een baan. Die met ze meerijden naar de huisarts of de winkel. Kortom die ze begeleiden met taal en inburgering zodat zij ook volwaardig kunnen gaan meedraaien in onze samenleving.

Bij deze wil ik mijn waardering uitspreken richting al die vrijwilligers. Dank voor jullie belangrijke bijdrage! Blijkbaar had men even een afleiding nodig van de ellende die zich met dit kabinet in de afgelopen 9 maanden in rap tempo opstapelt.

De start van dit kabinet is een hele harde les. Namelijk, men moet geen oude schoenen weggooien vóór men nieuwe heeft. En dit kabinet heeft hele dure oude schoenen weggegooid. Na twee tikken op de vingers door de Raad van State is er nog altijd geen nieuw stikstofbeleid en geld dat gereserveerd was voor nieuw natuur- en stikstofbeleid is anders uitgegeven.

De problemen die er waren nemen momenteel alleen maar toe, evenals de wanhoop bij de boeren. Doordat er in Den Haag een streep is gezet door al het gedane harde werk van de provincies om natuur- en stikstofbeleid in evenwicht te brengen voelt de provincie Gelderland zich nu genoodzaakt een stap naar voren te zetten. Zij komen nu met een bufferzone rondom de Veluwe. Daar gaan een heleboel inwoners van onze gemeente wat van merken.

Als lokaal bestuurder maak ik mij grote zorgen over de impact die dat gaat opleveren voor ons en daarmee bedoel ik, inwoners, bedrijven, organisaties en lokaal bestuur. Allereerst de vertraging die het op gaat leveren, maar dat is misschien nog wel het minste probleem. Er lijken concrete beperkingen te komen. Kunnen evenementen bijvoorbeeld in de toekomst nog wel gehouden worden zoals ze gehouden werden? Welke verplichtingen worden er aan bedrijven en bewoners opgelegd om in de komende jaren de beoogde verlagingen te gaan realiseren? Veel is nog onduidelijk, een ding is zeker we gaan hier allemaal hinder van ondervinden.

In ons coalitieakkoord hebben we opgeschreven dat Heerde een gemeente is en blijft waar het goed leven, werken en wonen is. Ondanks alle onduidelijkheden blijven wij ons elke dag met alle energie hier voor inzetten.

Stephan Nienhuis

Wethouder

Op 15 april verschijnt deze column in het nieuwsblad de Schaapskooi.