Opdrachtgevers in regio Stedendriehoek gaan biobased (ver)bouwen versnellen
De deal Biobased (ver)bouwen 30-30-30 in regio Stedendriehoek is een feit! In het afgelopen half jaar is er met opdrachtgevers in regio Stedendriehoek en het project Boeren voor Biobased Bouwen een deal geformuleerd om biobased bouwen in de regio te versnellen. Op 6 december hebben 11 opdrachtgevers, tijdens de ‘Klimaattop Vallei en Veluwe’, hun handtekening gezet om het (ver)bouwen met materialen die hergroeibaar zijn te stimuleren voor een volhoudbare leefomgeving. Met de gezamenlijke ambitie om 30% van de verduurzamings- en nieuwbouwopgave in 2030 met 30% biobased materialen uit te voeren, gaan de gemeenten Heerde, Apeldoorn, Brummen, Deventer en Voorst en een aantal corporaties waaronder woonstichting Triada vanaf 2025 samenwerken aan dit doel. Ook Waterschap Vallei en Veluwe tekenden hierin mee. Zij zien allen veel toegevoegde waarde voor de bodem- en waterkwaliteit als deze koers ingezet wordt.
“De footprint van traditioneel bouwen is enorm. Tel daar de grote bouwopgave waar we voor staan bij op en dan besef je op welke drempel we staan. Met biobased bouwen kunnen we die footprint radicaal verkleinen (en een biobased woning is nog een gezondere en comfortabelere woning ook). Ondanks dat biobased her en der in de wereld een heel gangbaar bouwprincipe is, moeten we hier in Nederland nog erg aan wennen door onze bouwtraditie. Deze deal is een prachtige motivatie om als koplopers samen op te trekken. Samen gaan we voor de beweging naar een bouw zonder uitstoot!”, zegt Gerben Overmars, programmaregisseur duurzaamheid bij Triada.
Woondeal en verduurzamingsopgave
In de regio Stedendriehoek worden tot en met 2030 24.000 woningen gebouwd, met de ambitie dit op te laten lopen tot 40.000 extra woningen in 2040. Opdrachtgevers zien voor de uitvoering hiervan de noodzaak om de milieu impact van bouwmaterialen drastisch te verminderen en over te stappen op biobased bouwmateralen. Daarnaast is de verduurzamingsopgave nog steeds heel groot. Door de toepassing van biobased materialen wordt flink bespaard op CO2. Dit start al met CO2 vermijding bij het groeien van de vezelgewassen, daarna het veel lagere energieverbruik bij productie en vervolgens de opslag van Co2 in de gebouwen door de toepassing van de biobased producten. Wethouder Klaas Harink van de gemeente Heerde: "Met deze deal zetten we een belangrijke stap richting een duurzamere toekomst voor onze regio. Biobased bouwen is niet alleen goed voor het klimaat, maar stimuleert ook innovatie en samenwerking tussen lokale partijen. Samen bouwen we aan een volhoudbare leefomgeving die gezond is voor mens én natuur."