Samen werken aan de energievoorziening van de toekomst
Gemeenten in de Stedendriehoek hebben de laatste maanden gewerkt aan het vernieuwen van hun Regionale Energiestrategie (RES 2.0). Dit doen ze om te zorgen dat hun strategie up tot date blijft in een snel veranderende (energie)wereld. Het vernieuwde plan is in ontwerp klaar en kreeg de naam Regionaal Programma Energievoorziening (RPE). In het RPE staat hoeveel duurzame elektriciteit de gemeenten in de Stedendriehoek samen gaan opwekken tot aan 2035.
Daarbij hebben ze er rekening mee gehouden dat een succesvolle overgang naar duurzame energie meer vraagt dan de plaatsing van zonnepanelen. Dit is nodig omdat de energiewereld snel verandert. Vroeger gebruikten we vooral gas en kolen. Grote energiecentrales leverden via een landelijk netwerk energie aan onze huizen. Nu zoeken we naar energie die beter is voor de wereld en lokaal wordt opgewekt, zoals zonne-energie.
Iedereen heeft een rol
Duurzame energie gaat iedereen aan. Dit is steeds meer zichtbaar in onze directe omgeving, zoals zonnepanelen, laadpalen en thuisbatterijen. Inwoners en ondernemers zijn niet alleen consument, maar ook producent van elektriciteit. Ze hebben bijvoorbeeld zonnepanelen of zijn eigenaar van een kleine windmolen. Zo dragen zij bij aan de energietransitie. Iedereen speelt dus een rol: inwoners, ondernemers, agrariërs, netbeheerders, overheden en maatschappelijke organisaties.
Betaalbaar, duurzaam, betrouwbaar
Het doel van de energietransitie in de Stedendriehoek is een energievoorziening die betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam is. De RPE kijkt daarom naar de hele energievoorziening. Naar de vraag naar energie, opwekking, transport, opslag en flexibel gebruik. Bij de vraag gaat het om energie voor onze huizen, mobiliteit en bedrijven, nu en later. Voor opwekking kijken we naar alle energiebronnen, zoals zonne-energie, windenergie, warmte, biogas, waterstof en kernenergie. Zowel grote als kleine energiebronnen worden meegenomen.
Het ontwerp-RPE ligt ter inzage van 26 mei tot en met 6 juli. U kunt hierop reageren.
Deze dingen zijn terug te vinden in de RPE, gemaakt door overheden, netbeheerders en maatschappelijke partners samen. Gemeenteraden besluiten dit jaar, 2025, over de RPE. Zij krijgen informatie via webinars, bijeenkomsten en vergaderingen om hun reacties te geven op de RES.
Wilt u uw mening geven? Dit kan in de periode 26 mei tot en met 6 juli. Op de volgende website vindt u alle informatie die u nodig heeft:
- U kunt hier een webinar zien over de energievoorziening van de toekomst
- U kunt hier het ontwerp RPE inzien. Dit kan ook in het gemeentekantoor.
- U vindt hier achtergrondinformatie (De planMER)
- Uw zienswijze kunt u sturen naar rpe@regiostedendriehoek.nl of mondeling indienen.