Plaatsen van bijenkasten op de heide

Het gaat slecht met de insecten in Nederland. Niet alleen met de honingbijen, maar ook met de wilde bijen en andere natuurlijke bestuivers. In onze heideterreinen zien we dat het aantal soorten afneemt. Om dit tegen te gaan, is een rijk bloeiende heide met een grote variatie in bloeiende planten belangrijk.

Daar werken we hard aan door kleinschalig de heide te verjongen en te laten begrazen door schapen. In 2022 en 2023 is de heide door aanhoudende droogte nauwelijks tot bloei gekomen. Door een natte winter en voorjaar is er herstel maar op veel plaatsen is de vitaliteit van de heide slecht.

Aantal bijenkasten 2024

Uit onderzoek blijkt dat de dichtheid aan wilde bijen en andere wilde bestuivers samenhangt met de aanwezigheid van honingbijkasten. Er is daarom een rekenmethode ontwikkeld om te bepalen hoeveel bijenkasten in bepaalde heidegebieden geplaatst kunnen worden om de concurrentiedruk tussen de honingbij en wilde bestuivers beperkt te houden. Op basis hiervan vindt de gemeente Heerde het verantwoord om dit jaar 20 bijenkasten te laten plaatsen.

Een imker mag in 2024 maximaal 2 bijenkasten plaatsen. 

Wilt u bijenkasten plaatsen?

Dan moet u voor 1 juli 2024 een aanvraag doen. Voor het plaatsen van bijenkasten gelden voorwaarden. Lees de voorwaarden voordat u een aanvraag doet.

Een aanvraag doen kan met het volgende formulier:

Aanvraag plaatsen bijenkasten Log in met uw DigiD-gebruikersnaam en -wachtwoord.

De aanvragen worden in volgorde van binnenkomst behandeld. Bij de toewijzing van de plaatsen krijgen imkers uit de gemeente Heerde voorrang.

Heeft u vragen?

Neem dan contact op met onze bosbeheerder, Bea Claessens. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 06 -20 04 54 48.