Mogelijk explosievenspringterrein in Wapenveld niet verder onderzocht
Op basis van de tussentijdse resultaten van het MER-onderzoek heeft het kabinet besloten de locatie voor een springterrein in het Zwolse Bos bij Wapenveld niet verder te onderzoeken. Er zijn teveel (milieu)belemmeringen om dit terrein te gebruiken als springterrein.
Het Zwolse Bos bij Wapenveld is geen onderwerp meer in de bestuurlijke gesprekken die over het NPRD (Nationaal Programma Ruimte voor Defensie) worden gevoerd. Defensie geeft als reactie: “Een aantal locaties wordt dus niet langer onderzocht. Dit betekent dat de kans zeer klein is dat ze uiteindelijk worden opgenomen als voorkeurslocatie in de ontwerp Nationale Beleidsvisie NPRD.”.
Burgemeester Olaf Prinsen: ”De afgelopen periode hebben we, inwoners, het actiecomité en het gemeentebestuur, ons gezamenlijk ingespannen tegen de plannen van Defensie. We kijken met een goed gevoel terug op hoe we als gemeente en maatschappij gezamenlijk hebben opgetrokken tegen dit voorstel van Defensie. We hebben Defensie laten zien dat het gebruik van deze locatie bij Wapenveld als springterrein het woon- en leefklimaat in onze omgeving zeer ernstig zou aantasten. Zeker in combinatie met de andere (defensie)activiteiten die er al in de omgeving zijn.” Dit standpunt wordt nu bevestigd in het MER-onderzoek. De MER (Milieueffectrapportage) brengt de milieueffecten van een plan of project in beeld.
In goed overleg met het actiecomité Explosievrij bekijken we samen hoe we deze intensieve periode kunnen afsluiten. Waarbij we weten dat het besluit nog niet definitief is en we de ontwikkelingen in de gaten blijven houden.
Uitbreiding ASK nog niet bekend
De uitbreiding van het ASK is een zogenaamde locatie specifieke behoefte. Deze kan vanwege de huidige ligging niet ergens anders plaatsvinden. Een keuze daarin is nog niet gemaakt, omdat het MER-onderzoek daarvoor nog niet voldoende is gevorderd.
We volgen de ontwikkelingen op de voet en zijn in goed overleg met de andere gemeenten hierover.