Fairtrade

Vanuit de Wereldwinkel in Heerde is het initiatief gekomen om van Heerde een Fairtrade gemeente te maken. Dit sluit goed aan bij de uitgangspunten van Cittaslow, het internationale keurmerk voor gemeenten waar het leven goed is en waar de gemeente Heerde lid van is.

Fairtrade gemeente

‘Fairtrade gemeente’ is een eervolle titel, die aangeeft dat een gemeente bijzonder veel aandacht besteedt aan Fairtrade. Van bedrijven tot het café om de hoek, van school tot sportkantine, in supermarkten en kledingzaak. In een Fairtrade gemeente hebben bedrijven, verenigingen, organisaties en winkels oog voor Fairtrade: ze gebruiken of verkopen deze producten en laten dat zien. Ook de gemeente zelf doet dat, met bijvoorbeeld Fairtrade koffie en thee, en eerlijke handel als criterium bij aanbestedingen.

Veel meer dan koffie en chocola

Fairtrade staat voor eerlijke handel. Dit betekent dat producten (vaak uit derdewereldlanden) worden verkocht voor een eerlijke prijs. Zo kunnen de producenten in hun eigen levensonderhoud voorzien en zich verder ontwikkelen.

Fairtrade is bekend van de koffie en chocola, maar is veel meer dan dat. Zo staat Fairtrade ook voor goed speelgoed, katoen, beelden, vazen, verantwoorde houtproductie (FSC) en duurzaam gebruik van energie. Maar naast producten met het Fairtrade-logo, doen ook diverse andere producten mee die wel dezelfde waarden meebrengen als Fairtrade. Denk aan het FSC keurmerk voor papier, Fairwear voor kleding, MSC voor vis of het EKO-keurmerk voor biologische producten.

Fairtrade en Cittaslow

Ook vanuit Cittaslow wordt er gewerkt aan een duurzame wereld met oog voor elkaar. Samen een goede leefomgeving maken, te beginnen in en rondom onze eigen gemeente, maar met oog voor die mensen die het allemaal wat minder hebben getroffen op onze aardbol.

Meer informatie over Fairtrade vindt u op www.fairtradenederland.nl. Meer informatie over Fairtrade gemeenten vindt u op www.fairtradegemeenten.nl.

Stand van zaken

De gemeente Heerde is officieel een Fairtrade-gemeente geworden. We kregen deze titel op 13 oktober 2021. Met deze titel laten we weer zien dat we als gemeente oog hebben voor eerlijke handel, leefomstandigheden van producenten en milieu. Een mooie aanvulling op het internationale Cittaslow-keurmerk dat we al dragen sinds 2012! Lees het nieuwsbericht voor meer informatie.

Deelnemers