Henk en Christien

Henk en Christien wonen aan de rand van het mooie Heerde, samen met hun 2 katten en 2 honden. Afval scheiden vinden ze belangrijk en dat is voor het stel ondertussen een normaal proces geworden.

‘Het gaat eigenlijk vanzelf’, zegt Henk. Hij houdt al jaren als vrijwilliger het Horsthoekerpad (klompenpad) in Heerde schoon. Met vuilniszakken en knijpers lopen vrijwilligers de route en zorgen ze ervoor dat het pad schoon blijft. Maar ook in zijn eigen buurt ruimt Henk regelmatig zwerfaval op. Vaak gaat Henk op maandag met een vuilniszak op pad om zwerfafval in de omgeving op te ruimen. Na het weekend ligt er meestal meer afval.

Goed je afval scheiden

Thuis zijn Henk en Christien actief in het scheiden van afval. Dit begint al in de keuken. In het aanrecht hebben ze verschillende bakken voor gft-afval, restafval en plastic, maar ook papier en glas gaan in een aparte bak. Eigenlijk scheiden ze elk soort afval. ‘Als er een actie is en iemand bijvoorbeeld plasticdoppen inzamelt, dan verzamelen we dit ook in een aparte bak’, zegt Christien.

‘Afval scheiden is bij ons een natuurlijk proces en gaat vanzelf. Het moet vanzelfsprekend worden dat je dit doet. Als je in de keuken al begint met het scheiden van afval, dan breng je het ook automatisch naar de juiste vuilnisbak’, zegt Henk.

Er zijn veel manieren om je afval op een goede en ook leuke manier te scheiden. In de tuin hebben Henk en Christien bijvoorbeeld een eigen composthoop. Ze hebben twee bakken waarin ze hun gft-afval bewaren. Na een tijdje kunnen ze de compost bijvoorbeeld gebruiken als mest voor de tuin. Nu kan niet iedereen een composthoop in zijn of haar tuin maken, maar er zijn genoeg manieren om je afval te scheiden.

‘Laatst vond ik nog een oude radio en een Senseo-apparaat. Dit heb ik bij Lagemaat ingeleverd’, zegt Henk. ‘Batterijen en lampen kun je bijvoorbeeld weer bij de supermarkt inleveren.’

Overal plastic

Het scheiden van afval vinden Henk en Christien belangrijk. Christien: ‘Het is bizar om te lezen dat ze op het diepste punt in de oceaan plastic hebben gevonden. Er worden ook zoveel producten onnodig in plastic verpakt. Zelfs paprika’s worden per stuk in plastic verpakt’.

Maar je ziet wel steeds meer veranderingen. Henk: ‘Het is mooi om te zien dat de lokale supermarkten bijvoorbeeld de komkommers bij de lokale komkommerkwekerij inkopen, zonder plastic verpakking en ze zijn erg lekker.’

‘We hebben de aarde niet geërfd van onze ouders, maar we hebben haar in bruikleen gekregen voor onze kinderen.’

Deze tekst zag Christien laatst voorbij komen en het sprak haar aan. ‘We moeten ervoor zorgen dat onze kinderen in de toekomst ook goed kunnen leven. We weten niet wat de gevolgen van onze leefwijze voor de toekomst zijn’, zegt Christien.

Een goed gevoel

Afval scheiden geeft ook een goed gevoel. Dat blijkt wel uit de mooie voorbeelden van Henk en Christien. ‘Wij brengen ons papier bijvoorbeeld naar de Horsthoekschool of de voetbalvereniging. De opbrengsten gaan dan naar een goed doel’, zegt Henk.

‘Het is ook een uitdaging om iets met je afval te doen. Wij proberen bijvoorbeeld geen eten te verspillen en maken er iets lekkers van. Laatst hadden we bijvoorbeeld een notenbrood van de Paasbrunch over. Dit brood was droog en niet lekker meer om te eten. Hier heb ik een broodcake van gemaakt en die was erg lekker’, zegt Christien. En zo zijn er veel meer afvalresten die je kunt (her)gebruiken. Denk aan de loof van wortels of de stronk van de broccoli, daar kun bijvoorbeeld je lekkere puree van maken. Je krijgt er een goed gevoel van als je van afval iets nieuws kan maken.

Het levert echt wat op

‘Eerder werd de grijze container ongeveer 1 keer per 2 weken opgehaald. Toen waren we nog niet zo actief in het scheiden van afval en zat de grijze container vaak ook vol. Nu zetten we onze grijze container nog maar 2 tot 3 keer per jaar aan de weg’, zegt Christien.

Henk en Christien laten zien dat het scheiden van afval echt wat oplevert. Het is goed voor het milieu, je bespaart kosten en het geeft ook nog een goed gevoel. ‘De faciliteiten zijn er. Je moet het alleen doen en dan wordt het vanzelf gewoon’, zegt Henk.

Henk opent container

Terug naar de hoofdpagina.